Защо си заслужава да откажем цигарите?

13 милиона европейци са с нарушено здраве заради цигари
31 май 2012 19:16,
17
Защо си заслужава да откажем цигарите?
източник: Reuters

Тютюневият дим съдържа комбинация от над 4000 химически вещества, под формата на частици или газове и аерозоли. Голям процент от съставките са токсични и увреждат здравето по различни начини – някои от тях поразяват кръвоносните съдове, други водят до развитие на рак. 

 
Никотинът в цигарите предизвиква при по-голяма част от пушачите висока степен на зависимост. Смята се, че тя е силна, колкото тази, причинена от хероина. Това превръща тютюна в най-често употребявания и единствения напълно легален и свободно продаван наркотик. 
 
Експерти предупреждават, че употребата на тютюневи изделия уврежда здравето не само на пушачите, но и на всички хора, изложени на цигарен дим. 
 
Когато тютюнът се приема чрез пушене, към въздействието на никотина се добавят и хиляди освобождаващи се при горене токсични вещества. Световната здравна организация и Международната агенция за изследване на рака класифицират тютюневия дим като канцероген клас А за човека – такъв, при който няма безопасно минимално ниво на излагане на въздействие. 
 
Горящата цигара освобождава над 7000 газообразни съставки и частици под влияние на високата температура, които предизвикват рак, болестни мутации или увреждане на плода; дразнят дихателните пътища, вредят на репродукцията и растежа. С най-вредно въздействие върху човешкия организъм са въглеродният монооксид и катраните. 
 
Близо 13 милиона души в 27-те държави на Европейския съюз страдат от едно или няколко заболявания, свързани с тютюнопушенето. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
До 16-ти преди 11 години
Много се радвам за вас! И аз съм на същата пътека:)
15
0
 
4
 
! Отговори
happyyy преди 11 години
ние с мъжа ми вече 2месеца и половина не пушиме
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не. Не си заслужава.
13
1
 
7
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
Защо си заслужава да откажем цигарите?ами ако пушим по кутия на ден по 365 дни по 5лв са 1825 лв на година по 20гправи 36500 едно средно жилище в провинциален град ..............или един по евтин нов джип....ИЗБЕРЕТЕ САМИ
12
0
 
5
 
! Отговори
добре,да помислим... преди 11 години
- Засаждането на тютюна като култура няма да го забранят,защото държавата ще загуби много от събираните акцизи,които пълнят бюджета... - Марихуаната няма да я легализират,защото тези,големите,дето са по върховете на държавата ще загубят бизнеса си по нелегалното и пласиране...за сметка на държавата... Абе,това е "парадраф 78"Проблемите,и двата , нямат решение в днешно време...Оставена ни е възможността да се джафкамеида тушираме по този начин събираното в нас напрежение от всичко около нас!
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ч Е С Т И Т О : БЪДЕЩА ЕВРОПА - НЕПУШАЧИ-*** Направо не ми се мисли какво ги чака хетеросексуалните,хората,които нямат ***,мюсюлманска,еврейска и друга жилка.Само ще бъдат завряни в ъгъла ли или ще плащат допълнителни данъциза "странно" поведение?За тютюна легенди ще се разказват и лесбийки песни ще пеят.Песни за минали времена,песни за минала слава... Веднъж случайно чух един диалог между *** на съседната маса: "Знаеш ли - вика единият - Салито станал ***?""Защо, бе" - дзвери се другият."Ами не пие - отговара умникът- нито бира, нито ракия.""Аха - ейййй!....""И Мустафата, и той ***..."" Не думай! От кога така?"" Ами и той не пие..."
10
3
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 11 години
Ееее аман от плиткоумна пропаганда!!!Това и по времето на бай Тошо не беше толкова зле. ***! Явно наистина ни имате за хванати от гората овце... Сигурно сме такива щом още ви търпим!
9
3
 
7
 
! Отговори
Поп Андрей преди 11 години
Защо си заслужава да откажем цигарите? За да не вмирисваме живота на тези около нас.
8
6
 
15
 
! Отговори
Столетник преди 11 години
Аз е сега ще фрасна една тлъста свинска пържола с пресни пържени картофи, след което си отворям една бутилка бяло вино и паля една пуретка чери :)))А вие си правете и отказвайте каквото искате
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви са тия статии, бееее. Как ще обяснявате, че е вредно, лъжци долни. Пушете си, пушете на воля, не ги слушайте тия, на децата си давайте, смърдете си, кашляйте, задъхвайте се, псувайте забраната с миризливи усти, не оставяйте да ви убедят, че цигарите са скапани.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се забрани и криминализира отглеждането на тютюн. Някой да го внесе за гласуване.
5
0
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
Против дрогата/марихуаната съм, но не това е важното дали някой е против, или е за. Държавите не я легализират, просто защото ако го направят, висшите държ. чиновници ще трабва да започнат да плащат данъци за връзките си с престъпния свят. Това първо че е дискредитиращо, и второ че би стопило част от общата им печалба за данък-пушилист.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес за втори път я пускат тази статия и за втори път няма да я прочета, заради тъпоумната маркетингова стратегия да ми ходатайстват за разни сайтове. Алооо, аланкокглю или както е там на оркски - като сме балканци, да не сме овце...
3
11
 
25
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
Пушачите са Е К С Т РЕ М А Л Н О прости хора. ФАКТ.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
sprete da prodavate cigari zabranete da se see tytyn i gotovo tolko e prosto ,hem prodavete ciagri hem nedeite pushi mnogo maloumno mi se vijda tova
1
4
 
18
 
! Отговори
Виртуален Палячо преди 11 години
Аз ги отказах и см доволен :)