Стресът увеличава приятелската нагласа у мъжете

Прави ги по-добри и щедри
1 юни 2012 13:57,
1
Стресът увеличава приятелската нагласа у мъжете
източник: Reuters

Всеобщо схващане е, че когато са под напрежение, мъжете заемат отбранителна позиция, което се дължи на факта, че те се притесняват от появилата се ситуация и се опитват да се защитят.

Ново проучване обаче установява, че понякога при възникването на стресови ситуации мъжете, също като жените, търсят подкрепа от близки и приятели.
 
В проучването взимат участие 67 мъже. Половината от доброволците са поставени в стресова ситуация и са подложени на психично-математичен тест. Останалата половина от участниците се въвеждат в леко стресиращи ситуации, които спокойно обсъждат с научния екип.
 
По време на проучването изследователите наблюдават сърдечната честота и концентрацията на кортизол в кръвта и на двете групи.
 
Схващанията, че мъжете стават по-скоро агресивни, отколкото чувствителни при стрес, са изключително погрешни, констатират те. Всъщност, колкото е по-висок сърдечният ритъм и нивото на кортизол в мъжкия организъм, толкова те са по-доверчиви, по-нежни и по-щедро предразположени, обясняват изследователите.
 
С други думи, стресът увеличава приятелската нагласа у мъжете, обобщават учените.
 
Проучването е публикувано в сп. Psychological Science.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: мъжестрес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари