Какво да хапваме за здрава коса?

Комбинация от протеини, витамини и..
4 юни 2012 21:25,
4
Какво да хапваме за здрава коса?
Снимка: Reuters

Здравословното хранене, включващо протеини, желязо и други полезни съставки, е полезно за подобряване на здравето и вида на косата, показват изследвания.

1. Протеини

Консумацията на богати на протеини храни, като пълнозърнести, бобови култури, соя, месо, помага за възстановяване на нормалния цикъл на растеж на косата.

Кичурите коса се състоят предимно от протеини. Това означава, че косата се нуждае от тях, за да расте, обяснява дерматологът д-р Паради Мирмирани.

Във всеки даден момент, около 90% от косата ни е в нарастваща фаза. За отделния косъм, тази фаза на растеж продължава от 2 до 3 години. След това космите преминават във фаза на почивка, продължаваща около 3 месеца, преди да бъдат заменени от нова коса. Ако не приемаме достатъчно протеин чрез храненето си, голям брой косми могат да преминат във фаза на покой, поясняват експерти. Този процес може да доведе до проблемна и забележима загуба на коса.

2. Витамин Е, желязо, селен...

За да запазим косата в добра форма, е необходимо да си набавяме и достатъчно желязо, витамин Е, минерали като селен, мед и магнезий, съветва д-р Кристин Гербщад от Американската диетична асоциация.

Недостигът на желязо може да доведе до загуба на коса.

Източници на желязо са месото, миди, стриди, зърнени храни, соя, тиквени семки, боб, леща, спанак.

3. Витамин D

Витамин D е друг важен хранителен елемент за косата. Учените все още не могат да установят механизма му на действие, но се смята, че участва в цикъла на растеж на косата.

Можем да получим витамин D от слънцето. Имайте предвид обаче, че продължителното излагане на слънчеви лъчи, без взимането на предпазни мерки, може да увреди косата, пояснява диетологът д-р Кристин Гербщад. 

Хранителни източници на витамин D са мляко, портокалов сок, житни растения и др.

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо на снимката е Лейди Гага, която от прекалено третиране с перхидрол е почти плешива и навсякъде се мъкне с перуки? Мисля, че не е удачен пример...