Разработват ваксина срещу Паркинсон

Предотвратява заболяването, а не го лекува
8 юни 2012 21:53,
6
Разработват ваксина срещу Паркинсон
Снимка: Reuters

Австрийската биотехнологична компания AFFiRiS започна клиничното изпитване на първата ваксина срещу болест на Паркинсон, PD01A. Ваксината е първият препарат, който е насочен към предотвратяване развитието на болестта, а не към третиране на вече проявените й симптоми, когато излекуването е невъзможно.

Ваксината е насочена срещу белтъка алфа-синуклеин, който се открива при част от пациентите с Паркинсон, конкретно с автозомно-доминантната форма на болестта.
 
Алфа-синуклеинът е протеин, който се натрупва при невроните във вид на телца на Леви. Препаратът провокира изработването на антитела срещу него от организма, с което може да се предотврати натрупването на плаки при невроните.
 
Първоначално експерименталният препарат е изпитан с доброволното участие на 32 души с Паркинсон. Резултатите не показват странични ефекти и се намира добра поносимост от тях.
 
Изследователската дейност се подкрепя от американската фондация "Майкъл Фокс", която инвестира в проекта към 1,5 млн щатски долара.
 
Болестта на Паркинсон е едно от най-честите невродегенеративни заболявания, което засяга особено хората от европеидната раса. Средно 20 души от 100 000 развиват заболяването. В момента в България от болестта страдат около 300 000 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
аха преди 11 години
дооообре ....ок
5
0
 
3
 
! Отговори
Насо преди 11 години
Браво на тъпите драскачи!!!! Ако се спази пропорцията 20/100000 - и България с 300000 случая....... то населението на "огромната" Бг се определя на 1,500,000,000 души. Много близо до истината. Бравус и пфу!!!
4
1
 
5
 
! Отговори
Отчаян Реалист преди 11 години
сметка около 520 -530 лева.Видях същият крем и ги попитах за цена-цели 32 лева.Та в страна където ще продават дори и мострите не оюаквайте да намерите безплатни ваксини и /или лекарства....
3
1
 
5
 
! Отговори
Отчаян Реалист преди 11 години
Вие вярвате ли,че тая ваксина може да достигне безплатно до България?Ще мине през един куп фирми и ще се появи в аптеките с цена поне 50лева.Само един пример:Бях в Гърция.Купих си продукти от1 аптека за 250 евра.Харесах си едно малко кремче на популярна фирма и питах за цена."Този размер е за мостра" и мии го дадоха безплатно-учудих,че стиснатите гърци ,го направиха но беше факт.Два месеца по-късно - вече в България ме изпратиха да купувам лекарствата на роднините-за 6 човека сметка
2
2
 
12
 
! Отговори
уъ преди 11 години
коментирам... Ваксината ще дойде в БГ и ще е безплатна също като ваксината за рак на шийката на матката. Родители водят малките си дъщери за ваксина, която странно защо из останалата Европа не я искат за превантивно лечение. Ползва се само за болни и струва евро. Станахме като Африка експериментална база за ваксини и недоказани илачи.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Tuk shto ne komentirste glupaci...samo se djafkate za politiks