Жегите крият риск за здравето. Внимавайте!

Пазете се от продължително стоене и рязко изправяне
Обновена: 18 юни 2012 15:20 | 18 юни 2012 15:07,
2
Жегите крият риск за здравето. Внимавайте!
Снимка: Reuters

Известно ли ви е, че високите температури могат да причинят рязко падане на кръвното налягане, което от своя страна да доведе до световъртеж и замайване. Те от своя страна са опасни, тъй като могат да се случат на улицата, когато е най-неподходящо.

 
Кръвното налягане пада и при стоене за продължителен период, така че оплакването е, грубо казано, напълно нормално за хората, които упражняват работните си задължения изправени и изложени на топлина. Например, една от засегнатите групи са продавачите.
 
Какво всъщност е ниско кръвно налягане?
 
Така, както има високо кръвно налягане, така има и ниско. Такова се отчита, когато стойностите му при измерване са под нормата 120/80. За хипотония обикновено се говори при стойности на систолното и диастолното налягане съответно под 90/60.
 
Понижаването на кръвното налягане по принцип не се смята за проблем. То се среща по ред причини. Наблюдава се по-често при по-възрастните хора, което се обяснява с недостатъчното добро кръвоснабдяване на основни жизненозначими органи, включително сърце и мозък.
 
Ниското кръвно може да е проблем, когато спада рязко, заради последствия, които носи от това - световъртеж, замайване и вероятно нараняване. Обикновено се случва на хора, които прекарват дълго време изправени и/или рязко ставане.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-то в заглавието трябва да се замени с Н.