За тренировките на висока температура

Съветите, с които е здравословно да се съобразим...
Обновена: 4 юли 2012 19:59 | 4 юли 2012 19:58,
0
За тренировките на висока температура
Снимка: Reuters

Промените в температурата на околната среда водят до анулиране на разликата между външната температура и температурата на вътрешната среда на организма, при което автоматично се включват адаптационните механизми за възстановяване на нарушеното температурно равновесие и за поддържане на термичния баланс. 

В случай, че този баланс е вече постигнат, спортистът показва високо ниво на работоспособност и добра поносимост към натоварванията. При условие обаче, че той не е възстановен и се наблюдава акумулиране на излишна топлина, се намалява работоспособността и съществува опасност от  хипертермични травми (мускулни спазми, топлинен удар, термично свръхнатоварване с ускоряване на пулсовата честота, дехидратация на организма и др.). Предполагам тези симптоми са ви доста познати?
 
При интензивни и продължителни тренировъчни натоварвания в условия на висока температура на околната среда, както е в повечето фитнес зали, топлината основно се елиминира чрез изпарения 80% и 15% чрез физическата проводимост и конвекция.
 
Изпълнението на физическите упражнения при висока температура води до рязко намаляване на тяхната ефективност. Това се дължи на увеличения възход на мускулния глюкоген, акумулирането на лактат и бързата поява на умора, което респективно снижава интензивността и продължителността на усилието.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари