С еко кола на море - възможно ли е?

Хибрид или електрически автомобил?
Обновена: 16 юли 2012 17:58 | 16 юли 2012 17:54,
8
С еко кола на море - възможно ли е?
Снимка: Reuters

Все по-често се говори за зелена енергия, опазване на околната среда и екологично мислене. В тази насока все повече хора се обръщат към електрическите автомобили.

Въпреки ниския разход и по-екологичната работа на двигателя, този вид автомобили все още не са завладели и българския пазар.
 
Една от причините до голяма степен се дължи на липсата на условия за зареждане на автомобила. Така например е невъзможно да се стигне до морето, разчитайки само на електричната енергия, тъй като разстоянието е много голямо, а пунктове за зареждане липсват по магистралите и повечето бензиностанции.
 
Това от своя страна поражда редица въпроси като "Какво печелим ние от тази еко кола?" или "Как да помогнем на планетата, когато самата държави ни пречи да го направим?"
 
На този етап електрическите автомобили остават едно добро решение в градска среда - намаляват смога и замърсяването. За дълъг път обаче е хубаво да си купите друга кола. Това не е никак рентабилно и екологично. По-добрият вариант е да се сдобиете с хибрид.
 
Хибридните превозни средства разчитат на системи за задвижване, които комбинират бензинов или дизелов агрегат с един или няколко електродвигателя. Те са конфигурирани с цел да се оптимизира и намали разходът на гориво, като с помощта на електрическата енергия може да се подобри и динамиката на самата кола. Хибридите могат да се движат изцяло на електроенергия, изцяло на гориво или на комбинация от двете.
 
При движение със скорост до около 50-60 км/час хибридът може да се движи само на електричество. Когато зарядът на батериите му бъде изчерпан, двигателят с вътрешно горене поема задвижването на колата, като отговаря и за зареждането на батериите, тоест работи и като генератор. Освен това, при всяко спиране или движение по инерция, батериите също се зареждат, благодарение на системата за рекуперация на енергията.
 
И все пак малките пречки, които може да срещнете в желанието си да сте еко, не трябва да намалява мотивацията ви за по-чист въздух и запазване на ресурсите на планетата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия двете на снимката са супер еко. С по 12 цилиндъра.
6
0
 
3
 
! Отговори
стоянчо преди 11 години
Оставам с убеждението че това е някаква платена статия! Дай сега да си купим еко автомобили (хибрид или ел.). Така де. И аз това искам, ама тези автомобили струват пари, а париците са проблем, особенно в милата ни родина. Но добре е да помечтаем - това поне Бойко (или Станишев- все едно) не ни е взел!
5
0
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
И ся - кво? Направихме магистрали да стигаме за три часа до морето и ся ша прайм зарядни станции, за да стигаме за шест часа!
4
2
 
5
 
! Отговори
mnb преди 11 години
статия е идиотска и само общи приказки.
3
0
 
6
 
! Отговори
Микеланджело преди 11 години
"И все пак малките пречки, които може да срещнете в желанието си да сте еко" Една от малките пречки е фантастичната цена на тези возила, обикновено е двойна на останалите, а т. нар. чисто електрическия пробег е... няколко километра. Даваш около сто бона и се движиш с 1-2 литра по-малко на 100км. Примамливо, нали?:)
2
0
 
3
 
! Отговори
БАЙ ХРИСТО преди 11 години
ЩОМ МОЖЕ НА АВТОСТОП НИЩО НЕ ПРЕЧИ И С ЕЛ.МОБИЛ
1
4
 
3
 
! Отговори
смешка преди 11 години
Как да помогнем на планетата, когато самата държави ни пречи да го направим?" Пречи ти главата.Това да не ти е кумуниъам да ти строи държавата нещо.Ако искаш инвестирай ти и печели от това.