Ваксината срещу HPV с двойно действие

Предпазва и неимунизирани
16 юли 2012 18:41,
5
Ваксината срещу HPV с двойно действие
Снимка: Reuters

Имунизирането срещу човешкия папиломен вирус (HPV) ограничава развитието на инфекция и при неваксинирани млади жени, откриват учени. 

Защитният ефект се нарича „колективен имунитет“. Концепцията предполага, че при постигането на високо ваксинално покритие останалата част от общността също е предпазена, тъй като има по-нисък риск от възникване на огнище, поясняват лекари от медицинския център към детската болница в Синсинати.
 
Екипът наблюдава две групи момичета. Едната включва 368 неваксинирани момичета на възраст между 13-16 години. Тийнейджърките вече са имали сексуален контакт. Другата група обхваща 409 момичета на същата възраст, като повечето от половината са получили поне една доза, от общо 3, от ваксината, която предпазва срещу четири щама на HPV. Известно е, че два от типовете, 16 и 18, причиняват около 70% от случаите на рак на шийката на матката. 
 
Съществува още една ваксина, която защитава срещу два щама на HPV, обвързани с риска от онкологичното заболяване. 
 
Резултатите показват, че в рамките на четири години - от 2006 до 2010 г. - разпространението на четирите щама е намаляло с около 60%.
 
Сред ваксинираните честотата на HPV инфекция се понижава от 32% до 10%, което означава 70% спад. А честотата на инфекцията сред неваксинираните момичета намалява от 30% до 15%, което се равнява на 50% спад.
 
Ракът на маточната шийка е едно от петте най-чести злокачествени заболявания при жените в България. Всяка година се регистрират над 1100 нови случая, а над 340 жени годишно не преживяват заболяването.
 
С цел намаляване на заболеваемостта бе създадена национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, която се очаква да заработи от септември тази година. Тя включва имунизация на момичета на 12-годишна възраст, преди започване на полов живот. Ваксината ще се реимбурсира от НЗОК, но все още точният механизъм не е ясен.
 
Според експерти, за да се достигне ограничаване на честотата на заболяването у нас, е необходимо достигането на поне 70-80% имунизационно покритие. Понастоящем ваксината срещу папилома вируса е включена като препоръчителна в имунизационния календар сред 12-годишни момичета. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Ели преди 11 години
Защо никой не публикува истината за тази ваксина?За над 100 смъртни случая на момичета непосредствено след поставянето на ваксината.За докладвани над 150000 на тежки неврологични ефекти,за това,че е забранена в Индия след смъртни случаи.Не ви прави чест на всички тези журналисти(ако могат да се нарекат така),които отразяват единствено и само лъжи!Кога и къде е тествана тази ваксина?Не е!Тества се в момента върху невинните и нищо неподозиращи момичета!Геноцид!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв е тоя вирус дето ходи само по нежния пол, как се разпространява и как да се предпазят жените като изключим тия нови ваксини с неясни резултати. И за това трябваше да се спомене в статията. зщото аз напримен не знам отговора на тези въпроси.
3
0
 
3
 
! Отговори
Мдааа преди 11 години
Хора, не вярвайте на тези ваксини изобщо! Те съдържат животински хормони и нямат за цел да предпазват от папиломния вирус, който е създаден икуствено!, а точно обратното - да предизвикват заболяване на шийката на матката и от там рак. Последваща операция и момичето е бездетно!!!! Не забелязвате ли колко МНОГО ВИРУСИ се навъдиха ей така от нищото!? Вижте материали за депопулацията на населението в нета, за Georgia Guidestones и "хуманните му послания", за ваксините, СПИН, за Нов Световен Ред!
2
0
 
4
 
! Отговори
nebesnakrasavica преди 11 години
Не бих имунизирала дъщеря си с подоба ваксина. Пак някоя фирма иска да прибере едни парички. Всеки родител гледа най-доброто за детето си, но това ми се вижда малко прекалено
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Реклама ,реклама...Когато отидох при детската лекарка да имунизира дъщеря ми ,тя отказа. Обясни че въпросната ваксина не е достатъчно изследвана и не само не предпазва ,но и дава странични ефекти застрашаващи здравето. Би било много хубаво ако казаното в статията е верно ,но все още е само пожелателно.