Мастикс – при стомашни проблеми

Използва се и в спиртните напитки
19 юли 2012 20:53,
2
Мастикс –  при стомашни проблеми
Снимка: Reuters

Мастикс е благоуханна смола, която се извлича от дървото Pistacia lentiscus. Смолата може да се дъвчи, като по този начин помага за успокоението на стомашно-чревни проблеми.

 
Учени са на мнение, че употребата на мастикс може да излекува пептична язва. Има данни, че тя убива бактерията Helicobacter pylori - смятана за главен причинител на гастрит, язва и дуодентит.
 
Редовната консумация на мастикс помага и за усвояването на холестерола, като по този начин се намалява рискът от високо кръвно налягане и сърдечносъдови проблеми.
 
Благодарение на антибактериалните и противогъбични свойства смолата от Pistacia lentiscus се използва за производството на мехлеми за успокояване на наранена или възпалена кожа.
 
Проучване, проведено през 1985 г. установява, че приемът на мастикс може да ограничи отлагането на бактериални плаки в устната кухина с 41,5%. Това възпрепятства появата на кариеси и гингивит.
 
Мастикс намира приложение в производството на спиртни напитки и в кулинарията. Прилага се основно като ароматизатор в спиртни напитки и бонбони.
 
Влага се и в козметични продукти като паста за зъби, лосиони за коса и тяло и парфюми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анета преди 8 години
Благодаря за чудесната и изчерпателна статия!Естествена мастикс на зърна от остров Хиос - директно от Хиоското обединение може да се купи от тук: hiromantia-ezoterika/bg/catalogue/%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%B6/page/2.html В тоя магазин се продава и смлян на прах мастикс.В България Химакс прави разфасовки от по 10 грама, но това не е естествен Хиоски мастикс, а някакви естествени примеси от борова дъвка, резене, цикория и още кой знае какво.
3
1
 
1
 
! Отговори
nedqlko преди 11 години
kakva e dozirovkata
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може и да не си търсил/а правилно - гърците наричат тази смола мастиха.Най-качествената такава се произвежда на остров Хио.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гледах за нея в готварско предаване по телевизията. В Гърция и казват Мастики. продава се на зрънца или пръчици по десет евро грама. Ползват я п Коледа за специален празничен кекс. Това лято не можах да я намеря за да си купя.