7 ефекта на слънцето върху кожата

Слънчево изгаряне, бръчки, петна по кожата и още...
25 юли 2012 12:00,
1
7 ефекта на слънцето върху кожата
Снимка: Reuters

 Лятото и слънчевите лъчи въздействат положително на настроението и психиката ни. Не трябва да се пропускат обаче и неприятните последствия от прекаленото излагане на слънце, без предпазни средства. Това ни поставя на по-висок риск от клетъчно увреждане, образуване на бръчки, старчески петна, актинична кератоза и развитие на рак на кожата. 

Какви са ефектите от прекомерното излагане на слънце и какви мерки да вземем срещу тях...
 
1. Тен
 
Ултравиолетовите лъчи провокират производството на меланин в клетките на епидермиса, което води до потъмняване на кожата. Придобиването на тен всъщност е защитна реакция на клетките срещу слънчевата светлина. 
 
Излагането на слънчевите UV лъчи ускорява ефектите на стареенето и увеличава риска от развитие на рак на кожата. 
 
За да се предотврати увреждане на кожата, се препоръчва използване на слънцезащитен крем с фактор SPF 30 или по-висок, когато сте на открито, съветват експерти.
 
2. Слънчево изгаряне I степен
 
Слънчевото изгаряне е увреждане на кожата, причинено от ултравиолетовите лъчи на слънцето. 
 
Първа степен изгаряне води до зачервяване, чувство на топлина и болка при допир, засягащо само външния слой на кожата. То обикновено се появява в рамките на часове след излагане на слънце и може да отнеме няколко дни до седмици, за да избледнее. 
 
Приемът на обезболяващи лекарства, като аспирин или ибупрофен, поставянето на студени компреси или използването на други средства като алое или овлажняващи кремове могат да помогнат за намаляване на болката и дискомфорта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: слънцекожаизгарянетен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 11 години
Стига сте писали глупости,в услуга на производителите на всевъзможни кремове и масла!!!!От както се помним ТРИ поколения цяло лято сме на слънце,нито изглеждаме зле нито пък по-стари!!!Естествено,не когато е 40'С ,все пак,всеки трябва да ползва сивото вещество!!!