По-безсолно = по-нисък риск от рак на стомаха

Експерти призовават за по-добро етикетиране на опаковките на храните
Обновена: 27 юли 2012 07:21 | 27 юли 2012 07:21,
4
По-безсолно = по-нисък риск от рак на стомаха
Снимка: Reuters

Ограничаването на солени храни като колбаси, консерви и някои тестени изделия може да намали риска от развитие на рак на стомаха, подчертават експерти от Световния фонд за изследване на рака.

Организацията поставя акцент върху консумацията на по-малко сол с цел поддържане на по-добро здраве и апелира за по-ясно етикетиране на храните в тази връзка. 
 
Изчислено е, че 14% от случаите на рак на стомаха могат да бъдат избегнати, ако хората се придържат към здравословните препоръки за прием на сол.
 
Установено е, че консумацията на твърде много сол се отразява негативно на кръвното налягане, може да доведе до сърдечносъдови заболявания и рак.
 
По данни на Световния фонд за изследване на рака хората консумират средно по 8,6 г сол на ден. 
 
Препоръчителният дневен прием на сол е 5-6 г. А според някои диетолози организмът се нуждае от не повече от 1 г на ден, за да функционира нормално. 
 
Организацията призовава за създаването на „сигнална“ система за етикетиране опаковките на храните, която да следва светофарния модел - червено за високо съдържание на сол, жълто - за средно и зелено - за ниско. Производителите в бранша обаче не одобряват този начин на оформяне на опаковката на продукта. 
 
Ракът на стомаха е трудно лечим, малко случаи се установяват в ранен стадий. Това поставя още по-голямо внимание за избор на начин на живот и хранене и придържане към здравословни навици, например намаляване приема на сол и увеличаване на консумацията на плодове и зеленчуци, казва Кейт Мендоса, ръководител на отдела по здравна информация в Световния фонд за изследване на рака. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
НЕВЯРНО!!!! преди 11 години
Солта е необходима на човека толкова колкото и водата! Всички процеси в човешкото тяло протичат във водно-солеви разтвори. Нормата е от 2- 7(една супена лъжица!!!) грама дневно. При тежък физически труд и на открито нормата е по-висока. Солта трябва да присъства на масата задължително и всеки сам да си определя дозата. Тези изследвания за рак на стомаха са смехотворни и искат да откажат хората да ядат нормално сол, което има за цел да наруши процесите в тялото. Ракът като болест се развива от канцерогенни бактерии и вируси. Като се прибавят отровите в храни, напитки, лекарства, ваксини, пръскането от самолети на кемтрейлс ежедневно на хората в цял свят( в БГ вече 6 години) възможността за заболяване рязко се увеличава! Всички са УМИШЛЕНО УПОТРЕБЯВАНИ И ВКАРВАНИ НАВСЯКЪДЕ! Това влиза в плановете на Новия Световен Ред за депопулация на населението и свеждането му до 500 000 000. На българите това не им се вярва, но нека да видят м-ли в нета. Пропагандата срещу солта и мазнините е ЦЕЛЕНАСОЧЕНА! Тя е НЕНОРМАЛНА ЗА ЧОВЕКА И Е ПРОТИВ НЕГО! В същото време човекът се опитва да се насочи към изк. Сол и към ЗАХАРТА, и по-точно към подслаждането с АСПАРТАМ И ФРУКТОЗЕН СИРОП ОТ ГМО ЦАРЕВИЦА, КОИТО СА ДОКАЗАНО КАНЦЕРОГЕННИ!
3
0
 
3
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Най-големия виновник за всякакви видове рак е ... Чернобил!!!
2
0
 
1
 
! Отговори
Ани преди 11 години
Солта е вредна в големи количества .Не прекалявайте ! Освен на стомаха вреди и на мозъка !
1
0
 
1
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Солта е...солта на живота.Шарената...сланинка и пастърмата,без сол,не...стават.