Как да предотвратим топлинен удар?

Внимавайте с продължителното излагане на високи температури
6 авг 2012 10:20,
2
Как да предотвратим топлинен удар?
източник: Reuters

Топлинното изтощение е състояние, при което се наблюдава обилно потене и учестен пулс заради претопляне на организма. Топлинното изтощение е една от формите на хипертермия, свързани с висока температура на околната среда, наред с мускулните крампи и топлинния удар.

 
Причините за топлинното изтощение са продължително излагане на високи температури на околната среда. Особено изтощителна е комбинацията с висока влажност на въздуха и/или усилена физическа дейност. Състоянието налага мерки, тъй като е свързано с висок риск от топлинен удар и опасност за живота.
 
Организмът ни е устроен така, че да поддържа нормална телесна температура към 37 оС, независимо от температурите на околната среда. При по-високите й стойности започва процес на охлаждане, който се реализира чрез изпотяването. Прекалено високата температура, влажният въздух или физическата дейност при топло време могат да претоварят тази система, в резултат на което да се проявят обилно потене, жажда, изтощение и мускулни крампи.
 
Коварството на топлинното изтощение е в това, че понякога засегнатият или близките не разпознават навреме сигналите на тялото. Симптомите на топлинно изтощение могат да се появят изведнъж, неочаквано, но в други случаи да се изявяват епизодично при извършване на определена дейност, което може да обърка с друг здравословен проблем. 
 
По принцип температура над 33 оС на околната среда може да доведе до топлинно изтощение, което и налага взимане на предпазни мерки за предотвратяването му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
3
 
! Отговори
Писател преди 11 години
Наистина отговора на въпроса къде !
1
1
 
9
 
! Отговори
Ескимос преди 11 години
Аз ли пропуснах някъде или в цялата статия никъде не беше даден отговор на въпроса от загалвието?