Черен шоколад за по-добра памет

Какаото помага за забавяне развитието на деменция
Обновена: 15 авг 2012 13:05 | 15 авг 2012 13:03,
0
Черен шоколад за по-добра памет
източник: Reuters

Черният шоколад подобрява когнитивната функция и може да забави развитието на деменция. 

 
Редовната консумация на какао спомага за подобряване симптомите на леко когнитивно увреждане - състояние, свързано със загуба на паметта, което може да прогресира до деменция или болест на Алцхаймер.
 
Учени от университета на Акуила в Италия провеждат проучване, включващо 90 души. Участниците са разделени на 3 групи, в зависимост от количеството консумирани напитки, с високо съдържание на какао. 
 
Напитката съдържа флаваноли. Известно е, че те помагат за намаляване на риска от деменция. Срещат се в разнообразни храни, включително и какаови продукти, като черен шоколад.
 
Менюто на участниците е ограничено, за да се изключат други източници на флаваноли, като чай или червено вино.
 
Чрез тестове учените изследват и когнитивната функция на доброволците – работна памет и скорост на обработка на информация. 
 
В рамките на 8 седмици експертите установяват, че хората, които редовно пият какаова напитка, са със значително по-добри когнитивни резултати в редица категории, включително и работната памет.
 
Инсулиновата резистентност и кръвното налягане също намаляват, при участниците, консумиращи редовно напитки, съдържащи флаваноли.
 
Проучването показва, че консумацията на какао, като част от балансиран хранителен режим с контролиран прием на калории, може да подобри когнитивната функция, подчертава изследователският екип. 
 
Резултатите са публикувани в сп. Hypertension.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари