За нощните страхове при детето по време на сън

Да ни тревожат ли?
22 авг 2012 14:40,
1
За нощните страхове при детето по време на сън
Снимка: Reuters

Малките деца често страдат от нощни страхове по време на сън. Те са „типично“ явление между 3- и 12-годишна възраст, като най-силно се проявяват на 3 ½ години. Появяват се в определен период, обикновено продължават няколко седмици. Дори и да се повторят във времето, те се израстват от детето и не са признак за влошаване / не носят някакви последствия за здравето и психиката на детето.

 
Нощните страхове при детето се случват при прехода от трети към четвърти стадий на ортодоксалния – бавния – сън, който започва около час и половина след заспиването. Различни са от нощните кошмари, които се преживяват по време на REM-фазата на съня. Сънят по принцип се състои от две основни фази – бавен (ортодоксален) сън, който преминава през четири стадия, и парадоксален сън с бързо движение на очите - REM фазата.
 
При нощните страхове родителите наблюдават плач и изразяване на страх на лицето на детето по време на съня му. Възможно е то да седне в леглото, но това не означава, че е напълно будно. Със сигурност изглежда объркано, неориентирано, сякаш спи с отворени очи. Признак за състоянието му е, че не реагира на стимули за комуникация и не отговаря. Всъщност, в този момент то трудно може да бъде напълно събудено. Може да започне да се кара и бие в леглото на сън. Нощните страхове често стават причина за излишни тревоги и събуждане на останалата част от семейството, но за разлика от кошмарите те не се помнят на сутринта или при непосредствено събуждане (по изключение могат да се предадат някакви откъслечни спомени).
 
Тези епизоди обикновено продължават до 2 минути, но има редки изключения, при които минава половин час преди да настъпи спокойният сън на детето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: детестрахсънкошмари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари