Малко факти за пърхота

На какво се дължи и...
Обновена: 27 авг 2012 11:01 | 27 авг 2012 11:01,
3
Малко факти за пърхота
Снимка: Reuters

Отделянето на пърхот (на малки бели люспи от скалпа на главата) се дължи на себорея, която се развива в резултат на нарушено отделяне на мастната секреция на кожата. Причините за пърхота са различни, но се смята, че особено значение за появата му имат фактори като стрес и хормонален дисбаланс в организма. От него често се оплакват хора с нарушена функция на някои от жлезите с вътрешна секреция като щитовидна и задстомашна. Не е изключено вина за пърхота да имат и налични стомашно-чревни проблеми.

 
Могат да се разглеждат два вида пърхот, според типа себорея, която бива мазна или суха. Мазният тип себорея е свързана с повишено отделяне на секрет от мастните жлези на скалпа, в случая, най-често заради хормонален проблем. Мастният секрет е с променен състав и pH, с превес на олеинова мастна киселина. В този случай се получава натрупване на жълтеникави мастни люспи върху кожата на главата. Тази среда създава благоприятни условия за развитие на бактерии и гъбички, което задълбочава проблема с пърхота.
 
Пърхот може да се появи и заради намалена секреция на мастните жлези. Съставът на секрета и pH отново е променен, като преобладава стеариновата мастна киселина. Пърхотът е много по-ситен, сух и създава неприятно усещане за сърбеж на скалпа. С течение на времето косата също се променя и става по-суха от преди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
ANTONINA преди 11 години
DA DERMATOLOZITE V BG SE PRAVQT CHE NE RAZBIRAT I DAVAT NEKVI NESHTA ZA MIENE I MAZANE NA GLAVATA.ZASHTOTO AKO TE PRATQT NA DRUG SPEZIALIST PRIMERNO NQMA DA SI NEGOV PAZIENT .DA NE DAVA GOSPOD DA SE RAZBOLEVA CHOVEK .
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1, трябва да се бори хормонален дисбаланс, а не люспите с шампоан...
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Убуву ама напишете как да го борим. На колко дерматолози отидох, гледа ме отдалече :"а аха, купи си този и този скъп шампоан, айде чао!"