Учени разгадаха ролята на "излишната" ДНК

Експерти обясняват как тя контролира гените
Обновена: 6 сеп 2012 13:12 | 6 сеп 2012 13:12, Петя Славова
28
Учени разгадаха ролята на "излишната" ДНК
Снимка: Reuters

Една от най-големите тайни в генетиката бе разгадана - несправедливо наричаната "излишна" или "отпадъчна" ДНК всъщност играе активна роля в контрола на гените, съобщават Франс прес и в. "Дейли телеграф".

Постижението е на международна армия от учени. Резултатът от проучванията им са окачествени като най-големия пробив в генетиката през последното десетилетие след декодирането на човешкия геном.

Тяхното откритие обяснява как части от ДНК, за които дълго време се смяташе, че не играят никаква роля и бяха нарочени за излишни, всъщност образуват сложно "контролно табло" за гените на човека.

Очаква се разгадаването на тайната на "тъмната ДНК материя" да доведе до разработването на нови лекарства и методи за лечение чрез точното определяне на ключови области от генома, които причиняват болести като рак, пише БТА.

Известно е, че някои "превключватели" са свързани със заболявания като болест на Крон, диабет в детска възраст и шизофрения. Специалистите припомнят, че само между един и два процента от човешкия геном съдържа кодиращи гени, които носят инструкциите за синтеза на протеини, необходими за изграждането на клетките. Останалата част от генома и особено отдалечените отгените райони - т. нар. "некодираща ДНК" - дълго време бяха смятани за лишени от функции и презрително бяха наричани "излишна" или "отпадъчна" ДНК.

В новия проект, известен като "ENCODE", учените са установили, че 80 процента от "излишната" ДНК играе активна роля и определя как и къде да се синтезират протеини. В частност специалистите са открили 4 милиона генетични "превключвателя" за индивидуалните гени, които диктуват тяхната активност или бездействие. Изследователите напомнят, че един ген може да бъде "включен" или "изключен".

Детайлната карта на четирите милиона части от ДНК, които регулират дейността на човешките гени, е съставена въз основа на 30 проучвания, публикувани във водещи научни издания като сп. "Сайънс" и сп. "Нейчър". В проекта са участвали 442 учени от 32 институции от редица страни, сред които САЩ, Великобритания, Испания, Швейцария и Япония.

През последните две десетилетия учените започнаха да осъзнават, че несправедливо наричаната "излишна" или "отпадъчна" ДНК трябва да има някаква функция, тъй като изглежда влияе върху предразположението към болести. За всички тях обаче е изненадващо да открият каква значителна част от некодиращата ДНК играе активна роля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Видяхте ли сега че няма нищо излишно,а в същност дори е много важно,като канализацията за обществено място,или като на в градския транспорт таблото в автобуса.Всичко около нас си требе,дори и да не разбираме това.
20
0
 
8
 
! Отговори
Cleo преди 11 години
С една година закъснение Днес.бг съобщава топ новина (поне в Канада беше съобщена преди около година) ... Браво!!!След още една година ще съобщят и останалата част от "новината" - че също така учените са установили как редовните и активни физически упражнения имат положително влияние над junk ДНК-то, намалявайки риска от ракови заболявания, etc ...
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
12Магнитото поле около земята не идва от космоса, а от ядрото на планетата, драги ми дебилний.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Учените не го наричат "излишна" ДНК. Така го наричат журналистите, за да може простите хора като вас да схванат за какво става дума. Иначе участъците от ДНК, които не кодират протеини се нарича интрони. Кодиращите участъци - екзони. Интроните съставят 96% от ДНК. Кодиращата ДНК е само 4%. Дълго време не се знаеше защо екзоните са толкова малка част от молекулата. -------------------- Ибахти, този текст е събрал 32 плюса и 0 минуси. Ще каже човек, че сички тука са генни инженери :)))
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до12 и не само това ,защото магнитното поле съставя и магнитната решетка която обхваща земята ,а тя магнитната решетка от своя страна пряко влияе на мозъка *** всеки индивид и по този начин и на съзнанието на този индивид
16
1
 
3
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Евреите мразят да се говори за гените! Открит антисемитизъм.
15
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При комуноиднит, в излишното ДНК е записан Манифестът и трудовете на другарите Маркс и Енгелс.
14
4
 
4
 
! Отговори
Аз преди 11 години
До АнонименДа бре , и един мармот ги увива в станиол.
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигурен съм,че производителите на храни и напитки отдавна разполагат с информацията от статията...Затова гробищата ни са пълни 30-40 годишни мъже и жени, починали от инсулт,инфаркт,диабет и др. ,,интересни,, заболявания,характерни за поне 70-80 годишните...
12
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има прости експерименти. Да сложим жабешки хайвер в т.нар. пермалоена бомба, това са метални екранирани клетки, където са създадени всички нормални условия за развитието на клетките, с изключение на едно външното електромагнитно обкръжение е пределно намалено, изкривено, така да се каже. Т.е. там има аномално електромагнитно обкръжение, има само гравитационно поле, което не се променя, а всичко останало е променено. Само неутрино може би минава. И се оказва, че ембрионите в такива пермалоени бомби се превръщат в ***. Виждате ли какво е?! Значи външното електромагнитно обкръжение ни е абсолютно необходимо, то създава своего рода вълнови метаболизъм, вълново регулиране, което идва от Космоса.
11
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оказва се, че нашата молекула ДНК представлява антена и не само молекулата на ДНК, а и белтъците, защото имат в състава си метал и този метал е като антени, насочени към Космоса. Така се приема някаква управляваща космическа информация. Когато махнах молекула ДНК от фокуса на лазерен лъч и с него след това сондирах празното място, то се държеше така, сякаш там има молекула ДНК. Молекулата на ДНК във водна среда издава постоянен звук, тя излъчва някакъв звук, и в клетката звучи така, това е много сложна мелодия с повтарящи се музикални фрази - интересна и хубава, и само по себе си това е страшно интересно явление. След като я облъчих с ултразвук, същия като на УЗИ апаратурата, вместо сложната мелодия звучеше една унила нота! Кой разказва всичко това? Запознайте се, Петър Петрович Гаряев, доктор на биологическите науки, академик в медико-техническата академия на Русия. Той е на 62 г. По-голяма част от научната му дейност е преминала в академичните институти на Русия, но е работил и в Канада, в Торонто, по покана на канадските си колеги.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толкова да се стресне човек, че веднага да вземе да провери от кое ютуб видео е копирано това. Пък отначало си мислех, че сме намерили българския Еди Мърфи. Много забавно изглеждаше. Жалко наистина
9
17
 
2
 
! Отговори
4chan преди 11 години
1What the *** did you just fucking say about me, you little bitch? Ill have you know I graduated top of my class in the Navy Seals, and Ive been involved in numerous secret raids on Al-Quaeda, and I have over 300 confirmed kills. I am trained in gorilla warfare and Im the top sniper in the entire US armed forces. You are nothing to me but just another target. I will wipe you the *** out with precision the likes of which has never been seen before on this Earth, mark my fucking words.
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам за природата, ама ти определено си "много зле от към дизайн". Сигурно лоши гени - не се коси.
7
7
 
11
 
! Отговори
Ристу преди 11 години
До 4: Колкото и да не ти се вярва, има излишни органи в човешкото тяло създадени от природата. Третият клепач - остатък от мембрана покриваща цялото око. Космите по тялото - не вършат никаква работа (само тези по главата имат някаква функция). Апендиксът - преди е служел за смилане на твърдата растителна храна, която са яли предците ни. Мъдреците - често вече излизат накриво не вършат работа. Мъжките зърна - нямат никаква функция. Сигурно има и други, но за момента не се сещам за повече.
6
25
 
11
 
! Отговори
4chan преди 11 години
Почти всичко което прави природата е "Излишно" или поне неефективно. Ако го бяха правили инжинери щяхме да живеем по 500 години и никога да не боледуваме. Природата е много зле от към дизайн.
5
0
 
40
 
! Отговори
Ристу преди 11 години
Учените не го наричат "излишна" ДНК. Така го наричат журналистите, за да може простите хора като вас да схванат за какво става дума. Иначе участъците от ДНК, които не кодират протеини се нарича интрони. Кодиращите участъци - екзони. Интроните съставят 96% от ДНК. Кодиращата ДНК е само 4%. Дълго време не се знаеше защо екзоните са толкова малка част от молекулата.
4
6
 
31
 
! Отговори
Апис преди 11 години
Не мога да повярвам, че учени са наричали нещо създадено от природата като излишно?!
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
prirodata ne syzdava nishto izlishno. snae si rabotata, no nia ia ubivame.
2
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно е да получим данни и за финансовите разходи, направени за проведените изследвания. Добре би било и да видим пълния списък на страните, които са допринесли за откритието чрез участието на техни учени.