100 литра кръв на ден са нужни само за столичните болници

250 дарители обезпечават София за седмица
Обновена: 15 сеп 2012 11:01 | 15 сеп 2012 09:00,
78
100 литра кръв на ден са нужни само за столичните болници
Снимка: Архив, Булфото

100 литра кръв на ден са необходими само за столичните болници. Тревожният сигнал подаде директорът на Националния център по трансфузионна хематология доц. Андрей Андреев.

Ако 250 души дарят кръв за ден, София ще има запаси за около седмица, информира БТА.

„За първи път се обръщаме към обществото с такъв призив, но вече съм сигурен, че хората не са безразлични, допълни доц. Андреев, след като вчера кръв дариха над 200 желаещи.

Жените и мъжете, дарили кръв, са приблизително по равно, но по-обнадеждаващ е фактът, че кръводарителите са предимно млади хора“, заяви Андреев.

Още по темата

Сред тях обаче е имало и няколко „ветерани" в кръводаряването, които са били отличавани със златни медали по този повод.

Жените, даряващи кръв, са повече от мъжете, когато се налага да се дарява за предстояща операция на роднина или близък човек, твърди лекарят.

Той препоръчва на близките на пациентите да преустановят порочната практика на даване на пари "на ръка" на онези, които стоят в двора на Центъра и предлагат да дарят кръв вместо тях.

Андреев припомни, че няма законов текст, който да регламентира задължителното даряване на кръв от роднини преди предстояща операция, но призова гражданите да даряват кръв доброволно, за да не се стига до недостиг или до критични ситуации.

Търсят се дарители от всички видове кръвни групи. Засега се наблягало на кръвните групи А и 0, защото 40 на сто от нуждаещите са от кръвна група А.

Най-възрастният кръводарител може да бъде до 65-годишна възраст, а най-младият - на навършени 18 г.

„Искам да се разгранича от онези, които твърдят, че българинът е станал зъл и неотзивчив, каза още лекарят. Той е убеден, че гражданите ще даряват кръв, стига да знаят и да са сигурни, че кръвта им наистина се използва за нуждите на болни. Немалък е проблемът и с това, че българският кръводарител не е достатъчно уважаван от обществото“, допълни Андреев.

Днес и утре желаещите да дарят кръв могат да го направят в Националния център по трансфузионна хематология, който се намира на ул. "Братя Миладинови" 112.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
сасирек преди 11 години
Добре, но нека тези ,които през денонощието са имали кръвотечение да напуснат града до вечерта,както е по закон божий.
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
zatova imate depytati *** te da davam boklycite dolni.
58
0
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 11 години
то хубаво това, но ми се ще да видя отчет всеки ден колко литра кръв отиват и на кого, има ли статистика?
57
0
 
2
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Ушевите прасета да дават кръв - по график и под строй. Така и така не си мърдат пръста да защитават закона, имота и живота на народа, които ги храни - поне кръв да дават.... а най-добре и сланина.
56
0
 
3
 
! Отговори
Е,как преди 11 години
да дариме,тия *** ни изпиха кръвчицата!!!!! Кръвопийци!
55
0
 
3
 
! Отговори
случаен читател преди 11 години
При даряване се вземат между 400 и 450 мл кръв. Ако за ден са нужни 100 л кръв, как 250 дарителя стигат за седмица?!
54
0
 
0
 
! Отговори
до 62 преди 11 години
Това "ЕЖЕГОДНО даряване на кръв срещу гарантирани банки при нужда" има смисъл, но за първи път го чувам. Само предложение ли е или е прието? Къде го прочете?
53
0
 
3
 
! Отговори
кръводарител преди 11 години
Добре, де! За всяка планова операция искат 4-5 банки. В повечето случаи не се налага преливане на конкретния опериран и банките остават за запълване на запасите. Защо се пръкна тази спешна нужда сега изведнъж?
52
1
 
3
 
! Отговори
uzunski преди 11 години
Ако посетите доктора в поликлиниката ви вземат 3лева за това че си го поздравили !Какво безплатно има в България че и моята кръв да бъде подарък ? Колко средства отиват за да произведе нашият организъм тези 500 млг. кръв ! Богатите не мисля за този проблем но моите 300 лв. до стотинка са разпределени ! Патриотизъм и милосърдие има само при богатия !
51
6
 
1
 
! Отговори
ИЗТОЧЕТЕ КРЪВТА НА . преди 11 години
.....*** ОТ ПОЗИТАНО-20.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТЕ ОСВЕН ЧЕ АКЪЛ СИ НЕМАТ, И ОТ КРЪВ НЕМАТ НУЖДА.... ЩОТО ЦЕЛИТЕ СА ЧЕРВЕНИ!ДО СЕГА ,ВЕЧЕ 50г., ВСЕ СА ВЗИМАЛИ И ЕКСПРОПРИИРАЛИ ----ВРЕМЕ Е И ТЕ ДА ДАДАТ НЕЩО НА НАРОДА!
50
1
 
3
 
! Отговори
Наката преди 11 години
И аз днес дарих-целувка на любимата си.
49
5
 
1
 
! Отговори
Manuelle преди 11 години
Колко сте гнусни и долни, искайки пари за кръводаряването ви, не е истина. Колко мерзко, пропаднало морално създание трябва да си? Вие сте на нивото на животни, чакащи своята бисквитка, понеже са изпълнили номера. После политиците били кофти. Вижте се вие - сивни ненаситни, за кръводаряване искали пари, моля ти се. За вас няма нищо благородно и добро, вие заслужавате само ***, в която живеете. Какви да са ни политиците после, като избирателят е един *** ***, който само мрънка за ядене?
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз днес дарих безвъзмездно. Дано това да помогне на някой, който се нуждае.Престанете да злобеете
47
0
 
3
 
! Отговори
до Наката 58 преди 11 години
Е Нака ти направо се наака с твоите подмазвания.Много хуманно написано,но не е вярно.***!
46
0
 
1
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Предложено е решение преди години но нито журналиската нито министерството искат да го обсъждат защото не им стиска.Предложението е ЕЖЕГОДНО даряване на кръв срещу гарантирани банки при нужда.Журналистката си е "развяла ***" до Русе. Придъвкала е за 1000 път едно и също нещо без дори да погледне по форумите и медиите където щеше да прочете това предложение и можеше да го представи на обществото.За какво ми е такава журналистка? Защо и плащате щом НЕ ИСКА да предложи НИТО ЕДНО решение.
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
58Даряваш моето зайче щото си мислиш че така си сменяш кръвта и ще живееш по-дълго.Аре не се прави на Папата!Ама ако те нацелят с някоя спинозна игла ще останеш доволен.
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно държавата е в дълбок колапс след като и кръв в болниците НЯМА,лекарстава за онкоболни и кви ли не болни НЯМА.Но за това пък "тигрите" летят с правителственият самолет все едно са Министрите на Г-20.Тикволандия ще катастрофира МНОГО ТЕЖКО.
43
0
 
10
 
! Отговори
хм.. преди 11 години
#58,да, кръводаряването е акт на хуманност и трябва да се поощрява, но в конкретния български случай става дума за гнусен пиар и за свирене по тънката струна на обикновените хора с не толкова благородни подбуди. Става въпрос за търговия с кръв и кръвни продукти и с облагодетелстването на определен кръг от хора от тази търговия. Става дума за пари, много пари, не толкова за спасяването на човешки животи. Това е грозната истина.И да, германското общество е различно от българското. Факт.
42
7
 
11
 
! Отговори
Наката преди 11 години
За България не знам, аз живея в Германия и съм редовен кръводарител тук. Дарявам кръв безплатно, за да спася нечий човешки живот и ми е хубаво, знаейки, че съм помогнал на някой нуждаещ се. До сега съм дарил 14 пъти кръв. Това прави 7 литра. Когато отивам да дарявам кръв понякога чакам огромна опашка от хора, дошли и те безвъзмездно да дарят кръв. всички се усмихват и се радват, че правят добро. Обществото е различно от българското.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
za mrasnata oligarxo kapitalisticheska sistema sastavena ot partiini drygari komsomolski sekretari direktorcheta s predpriatia grabileli kvav ne davam da mrat izmenicite.