Протеин руши бета-амилоидните плаки при Алцхаймер

Може би учени са направили пробив срещу заболяването
21 сеп 2012 16:21,
2
Протеин руши бета-амилоидните плаки при Алцхаймер
източник: Reuters

Протеин, който понижава концентрацията на бета-амилоидните плаки в мозъка, откриха американски учени. Резултатите от изследванията на екипа на Малкълм Лейсринг са публикувани в сп. Molecular Neurodegeneration.

Бета-амилоидните плаки се натрупват в мозъка при болест на Алцхаймер, невродегенеративно заболяване, което засяга сериозно паметта и когнитивните способности. Бета-амилоидите също са вид белтъци, които се образуват от фрагменти на по-голямия амилоид прекурсорен протеин (APP) под въздействието на ензима BACE1(beta-site APP-cleaving enzyme 1).
 
При работата си екипът разглежда стотици протеини с цел да открият такъв, който да потиска натрупването на бета-амилоидните плаки в мозъка. Според тях най-ефективен е BACE2, който разделя бета-амилоида на части и по този начин намалява концентрацията му в мозъка.
 
По структура двата ензима BACE2 и BACE1 са сходни, но въздействието им върху бета-амилоида е коренно противоположно, обяснява Лейсринг.
 
Откритието не е ново. Преди време друг научен екип доказва, че BACE2 понижава нивото на вредните плаки като разделя АРР на други фрагменти, от което не се достига до образуването на бета-амилоид. Проблемът обаче идва от там, че процесът не може да е изолиран само за мозъка, а важи за целия организъм.
 
Болестта на Алцхаймер е едно от най-разпространените заболявания, които се появяват с напредването на възрастта. Все още съществува масовата заблуда, че деменцията, която се развива в началния му стадий, е естествена проява на старостта. В момента по света 36 милиона възрастни страдат от Алцхаймер, като числото им все повече нараства. Очаква се към 2030 г. засегнатите да наброяват 66 милиона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
35
 
! Отговори
Боб Марли преди 11 години
Каква е причината тази статия да е илюстрирана с човек, който си е татуирал "skinhead" на главата?