Край на кариесите!?

Японци създадоха изкуствен зъбен емайл
Обновена: 26 сеп 2012 15:30 | 26 сеп 2012 15:30,
7
Край на кариесите!?
Снимка: Reuters

Изкуствен зъбен емайл създаде японски екип изследователи. Материалът е съставен на базата на калциев хидроксиапатит, който изгражда естественото зъбно покритие и е дело на проф. Сигеки Хонцу от факултета по биотехнологии към Университета Кинки и Казуши Йошикава от Университета по дентална медицина в Осака. Продуктът е еластичен и може да се нанася върху повърхността на зъбите по отделно за защита от кариозни процеси и при хиперестезия – повишена чувствителност. Освен за възстановяване на увредения естествен емайл, той е приложим и с естетични цели като постигане на по-бял цвят и гладък вид на зъбите.

Новият дентален продукт може да се нанася на изключително тънък слой, каквато е и дебелината на естественото покритие на зъбите – 0,004 милиметра. При поставянето на материала той е незабележим за невъоръженото око на пациента. Може да се види само под определен ъгъл на светлината. Той обаче може да се оцвети при подготовката му, когато се прилага с козметична цел.
 
Материалът се подготвя във вакуум под въздействието на лазерни лъчи, чрез които се получава разграждане на кристали хидроксиапатит. Те се „смесват“ със стопени кристали сол. Полученият материал се филтрира и суши.
 
По получената „пломба“ са налични пори, благодарение на които не се допуска задържане на въздух и течности между зъба и нея. На този етап обаче поставянето на материала отнема цял ден работа на специалиста.
 
Досега технологията е изпитана единствено върху вече отделени зъби. Предстоят клинични изпитания. Изследователите се надяват продуктът да е на пазара след 3 години с естетична цел и след 5 за лечение, като покритие на дентина.
 
Технологията вече е патентована в Япония и Южна Корея. Предстои патентоването й и в САЩ, Европа и Китай.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Дентатус преди 11 години
Нанасянето на силанти върху глечта на зъба особенао на дъвкателната повърхност е една метода от преди 40 години в западна Европа. Това е течна пласмаса, която се нанася върху подготвената черз фосфорна киселина грапава повърхност на глечта. Методата , която предлагат японците е възстановяване на загубения слой глеч чрез нанасяне на изкуствена глеч със същия химически състав (хидроксилапатит) върху оголената и чувствителна повърхност на дентина на зъба. Разликата в двете методи е огрома.
4
0
 
1
 
! Отговори
Зъболекар преди 11 години
Къртим зъби със тесличка. Евтино и бързо.
3
9
 
2
 
! Отговори
ОЗИ МОЗИ преди 11 години
аа забравих, зависливите дребни душички и хейтърчета както и лузъри да ми слагат минусчета. В Сидни е рай както и в цяла Австралия, но вий не може да припарите тук щот не е разграден двор :D :D Оставете ни никой не сме канили.ТАЗИ ПОГОВОРКА НЕ СЪМ Я ИЗМИСЛИЛ АЗ, НО щЕ ВИ КАЖА КАКВО КАЗВАМЕ ТУК:-Световна криза ли?!? Ми че тя е световна значи нас не ни лови.ТАКА Е В единствената страна която не извади отрицателен ръст както Европа и Америка. Падна до 0,7 но не отицателен...... айде минусчетата
2
0
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Е, може да е голямо изобретение, ама не мога да му разбера смисъла.В момента и в България се прилагат така наречените силанти, които служат точно за тази цел - да предпазват зъбите от кариеси. И поставянето на силантите не отнема цял ден, а става за няколко минути и е много лесно. На детето ми ще слагат такъв през октомври.Ако това изобретение има някакви предимства пред метода който сега се практикува у нас - нека да обяснят? На мен не ми стана ясно.
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Япония и Южна Корея. Предстои патентоването й и в САЩ, Европа и Китай"БРАВО ЗАБРАВИХТЕ АВСТРАЛИЯ, ВТОРАТА НАЙ РАЗВИТА СТРАНА ЗА 2012СПОКОЙНО ТУКА СМЕ СИ ДОБРЕ В СИДНИ Е РАЙ ТАКА ЧЕ И НИЕ СМЕ ЗАБРАВИЛИ ЗА ОСТАНАЛИЯ СВЯТ. НЕ НИ ЗАКАЧАЙТЕ И НИЕ НЕ НИКОЙ НЕ СМЕ КАНИЛИ ТУКА