Проф. Пилософ: Нямаме действаща програма за превенция на сърдечните заболявания

Крайно време е да се обединят сили в тази посока...
29 сеп 2012 14:36,
5
Проф. Пилософ: Нямаме действаща програма за превенция на сърдечните заболявания
Снимка: Puls.bg

Проф. Владимир Пилософе e професор по кардиология и изпълнителен директор на Националната кардиологична болница.

 
Проф. Пилософ, има ли много българчета с болно сърце? От какви кардиологични заболявания са засегнати най-вече?
 
Спектърът от заболявания на сърдечносъдовата система, които се срещат при децата, е доста по-различен от този при възрастните. И слава Богу! Докато при възрастните е известно, че на преден план са артериалната хипертония, исхемичната болест на сърцето, атеросклерозата с нейните последици, при децата, особено в ранна възраст, основен проблем са вродените сърдечни малформации, което буквално означава неправилно оформено сърце. Някои от тези сърдечни дефекти нямат нужда от лечение, а при други е необходимо провеждането на интервентна процедура или сърдечна операция.  
 
Броят на пациентите с такива заболявания годишно е постоянна величина. Знае се, че около 10 от всеки 1000 живородени деца имат някакъв вроден проблем на сърцето. Това важи както за България, така и за Япония, Австралия и навсякъде по света. Според други данни на всеки 100 хиляди живородени деца, от тях 370 до 380 ще имат нужда от някаква операция на сърцето или интервентна процедура.
 
Тревожно е, че няма достатъчно изследвания през последните години и специалистите се основаваме на различни информации и цифри, които имаме от миналото.
 
Много е важен и въпросът с профилактичните прегледи, дефинират ли се децата с проблеми, доколко те се обхващат. Като цяло нямаме пълноценна информация и в тази насока. Причините са много. Те са предимно от организационен характер, но така или иначе съществуват.
 
Възниква и въпросът нашата национална система по здравеопазване в състояние ли е да посрещне тези пациенти? Има международно приети стандарти и данни, според които на 8 милиона население в една държава трябва да има един център, в който да бъдат лекувани всички деца от този вид, разбира се плюс някои допълнителни. Специално в България, един център, и той се намира в Националната кардиологична болница, е напълно достатъчен. Практиката показва, че никой не се и опитва да открива нови центрове. Причините са разнообразни. Една от тях е, че от финансова гледна точка това е неблагодарна дейност и не се печелят пари. За съжаление, в някои други области е точно обратното.
 
Вече от много години насам Националната кардиологична болница, и по-специално структурата по Детска кардиология и отделението по Детска сърдечна хирургия, осъществяват лечение, включително хирургично, на новородени и деца с вродени и придобити сърдечни заболявания. При нас получават помощ 100% от пациентите, които се нуждаят от лечение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
14
 
! Отговори
димитър преди 11 години
професионалисти помогнали на много родители
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименБезплатен обяд няма
2
1
 
15
 
! Отговори
a shamarche? преди 11 години
до анонимен: (ще използват твоят речник)Работещият защо да не може да каже на работодателят , че отива на преглед? Смятам , че никой работодател няма да откаже подобно запитване (нали вече не "молим") . Ако някой от последно посочените чете това и би отказал подобно запитване , нека пише!!!
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес, събота - 29.09.2012 г. , работен ден, в няколко от големите градове има безплатни прегледи. Време за прегледите - от 10.00ч. до 13.00 ч. Е кажете колко от работещите ще могат да отидат на преглед? Нито един, освен ако не се скатаят от работа.