Познаваме ли витамините?

Откъде и в какво количество трябва да си набавяме витамини...
Обновена: 10 окт 2012 14:33 | 10 окт 2012 14:33,
0
Познаваме ли витамините?
източник: Reuters
Всеки ден слушаме от какви ли не източници за витамините, колко са полезни и необходими, къде се съдържат и т.н. Знаем ли достатъчно за тях, обаче?
 
Предлагаме Ви систематичен преглед на най-важните витамини и това, което трябва да знаем за тях, както и някои любопитни факти.
 
Витамините са открити от полския химик Казимир Функ, който ги нарича така, защото установява, че те съдържат аминогрупа и са важни за жизнените процеси в клетката (от латински – амини на живота). По-късно са открити и витамини, които не съдържат аминогрупа, но името остава.
 
Разтворимостта на витамините е важна характеристика, според която се разделят на две големи групи – мастноразтворими и водноразтворими.
 
Един от мастноразтворимите е витамини Е. Съществуват няколко различни форми на витамина, известни като токофероли. Най-разпространени са алфа-токоферол и гама-токоферол.
 
Витамин Е е важен мастноразтворим антиоксидант, предпазващ мастните клетки и натрупвания от вредните верижнорадикалови реакции, настъпващи след първоначално окисление на мастните киселини.
 
Съдържа се в тъкани и образувания, богати на мазнини - растителни и животински масла, мляко, черен дроб, както и в зародишите на житните растения.
 

Подробна информация за витамините можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари