Черният чай предпазва от диабет тип 2

Процесът на ферментация може да обясни причината
14 ное 2012 14:50,
1
Черният чай предпазва от диабет тип 2
източник: Reuters

Консумацията на черен чай помага за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2, сочат данни от ново проучване. 

 
При анализ на данни от 50 държави, учените установяват, че честотата на диабет е най-ниска в страните, където се консумира най-много черен чай, а именно в Ирландия, Великобритания и Турция. Най-ниска е в Южна Корея и Бразилия.
 
Изследователите използват математически модел, за да определят въздействието от консумацията на черен чай при редица здравословни състояния. Те откриват връзка единствено с едно заболяване – диабет.
 
Проучването показва последователна връзка между пиенето на черен чай и риска от диабет тип 2. Но то не доказва причинно-следствена връзка, пояснява изследователят д-р Ариел Бересняк от изследователската група Data Mining International в Женева, Швейцария. 
 
Необходимо е провеждането на повече изследвания по темата, за да се докаже, че напитката предпазва от заболяването, допълва експертът.
 
Ако в бъдеще действително се докаже, че черният чай е свързан с по-нисък риск от диабет, процесът на ферментация може да обясни причината, уточнява д-р Ариел Бересняк. Процесът на ферментация превръща простите флавоноидни съединения, наречени катехини, в сложните съединения теафлавини и теарубигини, които имат силни антиоксидантни свойства. 
 
Резултатите са отразени в сп. BMJ Open.
 
През последните десетилетия броят на болните от диабет тип 2 се увеличава в световен мащаб. Очаква се до 2030 г. повече от 900 милиона души да са засегнати от диабет или с висок риск да развият заболяването.
 
Известно е, че здравословният начин на живот и хранене може да намали риска от диабет. Специалистите препоръчват редовна консумация на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти и избягването на храни, богати на рафинирана захар и бяло брашно.  
 
Препоръчително е и практикуването на поне 30 минути аеробни упражнения, най-малко три пъти седмично.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: черен чайдиабет тип 2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧЕРНИЯТ ЧАЙ Е МНОГО ВКУСЕН,ПРЕДПОЧИТАМ ГО ПРЕД ЗЕЛЕНИЯ