Някои истини за кофеина

Приемът му може да доведе и до нежелани странични реакции
Обновена: 22 ное 2012 11:13 | 22 ное 2012 11:13,
0
Някои истини за кофеина
източник: Reuters

Кофеинът и психостимулиращото му действие са познати на човечеството от много векове. Именно заради този негов ефект той се консумира днес навсякъде по света под формата на една или друга напитка. Изолиран е най-вече от листата и зърната на кафето, но се съдържа и в чая и какаото, както и в ред други растения. Той, както и негови производни като теофилина и теобромина, биват въвеждани и в разнообразни енергийни напитки.

 
Консумиран чрез кафе, чай или енергийни напитки, той поддържа бодростта, повишава работоспособността, позволява мисълта да тече бързо и гладко, повишава се общият тонус.
 
Приемът на кофеин обаче, известно е, може да доведе и до някои нежелани странични реакции. При липсата на адаптиране към кофеина може да се появи чувство на нервност, сърцебиене, превъзбуда, повишени стойности на кръвното налягане.
 
Прекаляването с кофеин може да увеличи значително тези симптоми, което в по-тежки случаи да доведе до намесата на спешна медицинска помощ.
 
Според специалисти безопасните количества кофеин са от 300 - 500 мг. Средното съдържанието на кофеин в чаша кафе е между 40 и 85 мг в зависимост от начина на приготвяне, за чаша чай – между 20 и 40 мг за различните видове, а в какао съдържащите напитки – под 10 мг.
 
Всеки обаче е с различна чувствителност по отношение действието на кофеина, което зависи както от самия организъм, така и от навиците при консумацията на подобни продукти. Мнозина могат да консумират значително по-големи количества кофеин от посочените без наличието на даден страничен ефект.
 
Според Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) кофеинът не е хранително вещество и трябва да фигурира като съставка върху етикета на енергийните напитки или хранителни продукти. 
 
На този етап Агенцията позволява съдържанието на кофеин в газираните напитки да е 71 мг/355 мл, в енергийните напитки 160-500 мг. Въпреки това някои производители не се съобразяват с установените норми и надвишават количеството на кофеин в продуктите. Скорошно проучване установи, че в 11 вида енергийни напитки допустимото количество кофеин е надвишено с 20%.
 
Специалисти съветват да не се прекалява с консумацията на кофеин съдържащите продукти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари