Сладките картофи – диетични и богати на фибри

Добър източник са и на витамини
Обновена: 26 ное 2012 12:59 | 26 ное 2012 12:58,
4
Сладките картофи – диетични и богати на фибри
източник: Reuters

Сладките картофи или бататите, както още ги наричат, са не само вкусни, но и доста полезни заради богатото им съдържание на въглехидрати, фибри, витамини и др.

 
Въпреки че са богати на въглехидрати, съдържанието им е по-малко от обикновените картофи, което прави сладките картофи и по-диетични. В един средно голям обикновен картоф се съдържат 26 г въглехидрати, а в едни сладък – 23 г.
 
Сладките картофи съдържат почти два пъти повече фибри в сравнение с другите видове картофи, което осигурява плавно подаване на енергия и поддържане на жизнеността за по-дълъг период. Именно това ги прави и диетичен продукт.
 
Сладките картофи са добър източник и на витамин А, С, В6, рибофлавин, калий, мед, фолиева киселина. В едни сладък картоф се съдържа 28% повече калий в сравнение с бананите.
 
Съдържанието на витамин А е от значение за забавянето на процесите на стареене и редуцирането на риска от образуването на анормални клетки.
 
При приготвянето на картофите, независимо от целта, трябва да се има предвид, че повечето витамини, които се съдържат в тях са водорастворими. За да се запазят възможно повече, е добре да се варят в малко количество вода.
 
Витамин С се запазва 2 пъти повече при варене на пара, отколкото във вода, както и когато термичната обработка е с кората.
 
По-голямото водно съдържание в сладките картофи помага за процеса на отслабване, като създава по-бързо усещане за ситост.
 
Консумацията им се препоръчва като лека закуска между отделните хранения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
приятни са,в китайските магазини ги продават като десерт...ямс му се вика
3
3
 
2
 
! Отговори
do2 преди 11 години
Abe ti mnogo pretenzii, iskash v google da gledat, ta te da ne sa istinski jurnalisti sluchaino? Proveriavane na informazia, preprochitane na texta za greshki, pravopis, istinski aktualni snimki...eheee! Tova e za profesionalisti deto sa uchili ili amatiori koito si haresvat hobito. Tuk pishat razni "jurnalii" s edva malko poveche intelekt ot edin kartof...
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на снимката няма сладки картофи, вижте в гугъл как изглеждат преди да публикувате снимки...
1
1
 
11
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
СТРУВАТ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ....ЗАТОВА СА МАЛКО ГОРЧИВИ....