Недоволството от работата предразполага към депресия

Вреди ни, колкото и липсата на работа
Обновена: 27 ное 2012 13:24 | 27 ное 2012 13:24,
4
Недоволството от работата предразполага към депресия
източник: Reuters

Неудовлетворението от работното място има също толкова силен негативен ефект върху психичното здраве, колкото и липсата на работа. 

Според австралийски експерти, лошите условия на труд оказват сериозно влияние на емоционалното ни състояние. Към тях не спадат единствено липса на хигиена или слабо осветление в офиса. Участват и психологически фактори, като натоварваща и отговорна работа, неприятно отношение на шефа към служителите, чувство на несигурност на работното място и др., обясняват учените. 
 
Екип от Австралийския национален университет сравнява психичното здраве на работещи с това на безработни.
 
Участниците, които се чувстват най-нещастни в работата си, е също толкова вероятно да страдат от психични проблеми, колкото и тези без работа, казва водещият изследовател проф. Питър Бътъруърт. 
 
Анализът на експертите не показва разлика в честотата на психични разстройства, като тревожност и депресия, между безработните и хората, които работят в най-лошите условия на труд. Но и двете групи участници са с по-висок риск от психични проблеми, в сравнение с тези с високо качество на работа, пояснява Питър Бътъруърт.
 
Добрите условия на труд, намаляването на свръхизискванията към работата и повишаването на сигурността и самочувствието на служителите, може да подобрят психическото здраве, подчертават експертите.
 
Предишни изследвания установяват, че хората, които са неудовлетворени от работата си, са с повишени стойности на кръвно налягане, дори когато не са на работа.
 
Учени от Лондонския университетски колеж откриха пък, че пропуснатата възможност за повишение е свързана с увеличен риск от болест на сърцето.
 
Ако човек смята, че допълнителният му труд и усилия на работното място не са възнаградени, нивото на стреса се повишава, а от своя страна това повишава риска от сърдечносъдово заболяване, казва психологът проф. Дарил О'Конър от университета в Лийдс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
? преди 11 години
Трябва ли да има статия за луди, за да видим на снимка едно нормално човешко лице?/като в случая/
3
2
 
6
 
! Отговори
Тодор Живков преди 11 години
Другарки и другари,по време на социализъманямаше толкова многопсиахитрични кабинети.Лудниците бяха малко ималко откачени имаше втях.
2
0
 
11
 
! Отговори
Така е!!! преди 11 години
Работата ми не е напрегната, но ходя с голямо неудоволствие. Обтегнати отношения с ръководното тяло, колеги-натегачи постоянно се чудят кой *** да целунат, занимаване с неща извън длъжностната характеристика, как да не съм в постоянна депресия.
1
0
 
9
 
! Отговори
Непознат преди 11 години
Точно така особено, за жените които се връщат след майчинство такова отношение сякаш грях са извършили преди това.Здрава психика това му е майката.