Диванът съдържа канцерогени

В някои дивани се намират химикали, които са токсични за хората и околната среда
18 дек 2012 09:16,
6
Диванът съдържа канцерогени
източник: Reuters

85% от диваните съдържат химични вещества, които са идентифицирани като канцерогени и са потенциални невротоксини.

 
Според статистически данни рискът е много по-голям при диваните, разработени след 2005 г. 93% от тях съдържат химикали, за които е потвърдено, че са токсични. Те се намират главно в пяната за запълване.
 
Производителите на дивани използват химикалите за изолация с цел предотвратяване на пожар или метеорологични бедствия.
 
Специалисти установяват, че тези химикали са изключително токсични за организма.
 
24% от диваните са дали положителни резултати при тестване за наличието на хлориран триамин, канцероген, забранен за употреба в детските дрехи през 1970 г.
 
Химикалът е все по-често срещан в матраците и детските столчета за автомобил.
 
В някои дивани се намират химикали, които са биоакумулиращи и токсични за хората и околната среда. Химикалите не остават само в дивана, а се разнасят във въздуха в помещението.
 
Това може да доведе до алергични реакции и други рискове за здравословното състояние, обяснява изследователският екип.
 
Специалисти апелират за поставянето на специални етикети, които да обозначават, че меката мебел отговаря на стандартите за запалимост. Ако на етикета е обозначено, че диванът може да устои на горене за около 12 секунди, това е сигурен признак за наличието на голям брой токсични химикали.
 
На този етап 60% от тестваните за токсичност дивани, дали положителен резултат, не разполагат със съответното етикетиране.
 
Резултатите и данните от проучването са публикувани в Environmental Science and Technology.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Мрете !% прасета преди 11 години
Друго важно нещо за т.н. fire retardants е че прекият им екефт при пожар, е запалването им с 5 секунди по-бавно, за сметка на увеличеното отделяне на пушек, при това силно токсичен, а се знае че пошечето смърт от пожари е от дима... е до кога ще търпим капиталистическите гонения на печалби, каквото е използването на тези вещества и докога ще се оставяме на капитал медията да не ни казва истината???
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Същото е и с мебелите - всички лепила и лакове за карциногенни... Накрая ще ни докарат до там, че да си строим къщи от кал, да си сковаваме мебелите сами от дърво, да гледаме животни и да си садим зеленчуците сами. И всичко това заради едната човешка алчност...
4
8
 
6
 
! Отговори
Пффф преди 11 години
Изследването е правено за други страни ,а не за България. Тук е практика дивана да се покрива с одеало или покривка ,за да не се съсипе бързо тапицерията и да не се цапа. Така че ,не се допира пряко до човешко тяло и всичко описано избива на тъпотия...
3
0
 
14
 
! Отговори
тя преди 11 години
С какво ли вече ни морът! И после много болни имаме.
2
4
 
5
 
! Отговори
Бахурчо преди 11 години
Най обичам да правя на диван ДРУСАН КЕБАП!
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е дядовото, преди имаше сламенни дивани. Заедно с тях диваните съдържаха молци, ***, дървеници. Радиацията излъчвана от сегашните избива вредителите.