Митове за грипа, които могат да ви разболеят

Грипът не е просто заболяването, от което страдаме всяка година по закон
Обновена: 3 яну 2013 14:28 | 3 яну 2013 14:28,
3
Митове за грипа, които могат да ви разболеят
източник: Reuters

Носът ви е запушен, очите ви са се зачервили, боли ви навсякъде по тялото... Типичните симптоми на грипа или настинката, която не е нищо друго освен респираторна инфекция с друг по-слаб вирус...

Грипът, за разлика от настинката, ви поваля изведнъж и сякаш изземва и способността ви за мислене. Не ви остава нищо друго, освен да си останете вкъщи и да се излекувате бързо вместо да предавате вируса на колегите си. Симптомите му са по-упорити и ако си позволите да пренебрегнете признаци като рязко повишаване на телесната температура и възпаление на гърлото, се поставяте в не един риск.
 
Колко време ще останете у дома зависи и от това как се лекувате... Има няколко общопопулярни твърдения за грипа и простудните заболявания, които вместо да ви помогнат, ще ви навредят. Добре е да ги знаете, за да не допуснете грешки при лечението и влошите или повторите заболяването. Кои са те?
 
1. Грипът е един и същ
 
Грипът не е просто заболяването, от което страдаме всяка година по закон. Той е инфекция, която се развива вследствие на заразяване с вируси от тип А и тип В. Тези вируси, както и всички останали, имат неприятната способност да се развиват и приспособяват към външните фактори, тоест те мутират, за да могат да продължат съществуването си, а това съответно означава и да надграждат способността си да преодоляват защитните сили на организма и паметта на имунитета ни. Грипните вируси се променят всяка година, за да ни атакуват отново през следващия студен сезон. Това е и причината всяка година да се налага нова ваксинация срещу грип. Неприятното е, че няма само един грипен вирус, обикновено циркулират няколко щама, което означава, че от грип можем да се разболеем няколко пъти в един сезон. Организмът ни изгражда имунитет само към тези вируси, с които се сблъсква. Затова и ваксините включват защита срещу 2-3 щама.
 
2. Ваксината може да ме докара до грип
 
Противогрипните ваксини се произвеждат от инактивирани вируси, които не могат да причинят инфекция. В случай, че настъпи разболяване след ваксиниране, то се дължи на друга причина. За да може организмът да изгради защита срещу вирусите, трябва да мине време от минимум две седмици след имунизирането. Най-вероятната причина за разболяването в този случай е, заразяване ден-два преди ваксинирането или през този период.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: грипнастинкапростуда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Веднъж съм си слагал противогрипна ваксина и на следващия ден от такъв грип се трупясах, че няколко дни не можах да стана от леглото. Никакви ваксини повече! Вкъщи, повече ракийка, чесънче и хубави манджи, и няма да има никакъв грип.
1
2
 
12
 
! Отговори
ддд преди 11 години
Дрън дрън дрън, това сигурно СЗО не е успяла да продаде достатъчно ваксини тая година. Една единствена година се хванах на въдицата да ме ваксинират и после грипа не ме пусна цял месец. Да ви пик...я на ваксините, витамини, лимони, мед и чай от жълт кантарион, и мащерка му е лек-а.