Тетрациклини и мляко – най-малко през два часа!

Антибиотикът се използва при хламидии, сифилис, туларемия, Лаймска болест
Обновена: 4 яну 2013 15:00 | 4 яну 2013 15:00,
2
Тетрациклини и мляко – най-малко през два часа!
източник: Reuters

Тетрациклинът е най-широко използваният от група широкоспектърни антибиотици, носеща неговото име – тетрациклини.

Други представители на групата са доксициклин, окситетрациклин, миноциклин и др. Въпреки че употребата им намалява поради нарастващата към тях бактериална резистентност, те все още имат голямо клинично значение, защото остават средства от първи избор при хламидии, сифилис, туларемия, Лаймска болест, както и за лечението на младежко акне.

За пръв път, значително - между 50 и 90%, понижаване на абсорбцията на тетрациклин от мляко и млечни продукти е докладвано през 1976 г. Оттогава насам всички пациенти са съветвани да приемат мляко и тетрациклини през интервал от минимум два часа. Взаимодействието е едно от най-известните.
 
Това, което е малко известно, обаче, е, че понижената абсорбция се дължи не на самото мляко, а на съдържащия се в него калций и, че същият ефект настъпва при едновременния прием на тетрациклини и с други дву- и тривалентни метални йони – железни, цинкови, магнезиеви и алуминиеви.
 
С всички тях молекулите на тетрациклините се свързват в неразтворим комплекс, който не може да бъде усвоен в червата и се изхвърля с фецеса. Аминогликозидите, например канамицин и неомицин, също взаимодействат с поливалентните метални йони по същия начин.
 
Всичко това означава, че спектърът от потенциални взаимодействия е всъщност много по-широк от тривиалния случай мляко – тетрациклин.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пропуснали сте да кажете,че тетрациклинът се използва още за бубонна чума,холера и тиф.
1
2
 
14
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
BAVNO NO SIGURNO....MUTIRAME.....