Кафето помага за обработването на информация

Кофеинът поддържа бодростта, повишава работоспособността
7 яну 2013 11:22,
4
Кафето помага за обработването на информация
източник: Reuters

Консумацията на кафе и кофеинови напитки може да увеличи уменията за обработването на дадена информация.

От ново проучване, което е част от програмата за научни изследвания на когнитивното поведение, се установи, че кофеинът помага за по-доброто, фино и детайлно обработване на информацията.
 
За целта му участие взимат 36 доброволци. Те са разделени в няколко групи, като са им раздадени различни дози кофеинови добавки, под формата на капсули. Дозите са както следва: 100 мг, 200 мг, 400 мг и плацебо.
 
След това на доброволците са предоставени текстове, които трябва да прегледат и редактират за граматически и стилови грешки за 5 минути.
 
Резултатите показват, че приелите по-голям доза кофеин се справят много по-лесно със заданието и то за точно определеното време.
 
Плацебо групата решава задачите най-бавно за времетраене, надвишаващо зададеното.
 
Изследователският екип се надява на допълнителни изследвания, включително проследяване на ефекта на кофеина и върху паметта.
 
Резултатите и данните от проучването са публикувани в Journal of Experimental Psychology.
 
Консумиран чрез кафе, чай или енергийни напитки, кофеинът поддържа бодростта, повишава работоспособността, позволява мисълта да тече бързо и гладко, повишава се общият тонус.
 
Специалисти напомнят, че не трябва да се прекалява с консумацията на кофеин, поради риска от нежелани странични реакции. Безопасните количества кофеин са от 300 - 500 мг, допълват те.
 
Средното съдържанието на кофеин в чаша кафе е между 40 и 85 мг в зависимост от начина на приготвяне, за чаша чай – между 20 и 40 мг за различните видове, а в какао съдържащите напитки – под 10 мг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз като ги пия по 10 да не си взимам всички изпите и осбенно ако съм на работа.Единственно ме държат буден да не заспя на нощна смяна.
2
1
 
5
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
Този път съм съгласна с написаното,така се отразяват тези напитки на реакциите на организма ми.:)Наздраве,мммммммммммм............
1
0
 
8
 
! Отговори
ха-ха преди 11 години
Изследване, в което участвали 36 доброволци!? За да бъде достоверно изследването са нужни много повече лица.