Фруктозата повишава риска от рак

Консумацията на фруктоза е свързана и със сърдечни заболявания
8 яну 2013 12:51,
0
Фруктозата повишава риска от рак
източник: Reuters

Фруктозата се използва като подсладител в много хранителни продукти. Според изследователи от Йейл обаче, тя може да допринесе за наддаване на тегло и затлъстяване.

 
Според тях причината се крие в свойствата на фруктозата да стимулира област в мозъка, отговорна за контрола на апетита.
 
Фруктозата естествено се съдържа в плодовете. Тяхната консумация обаче не създава проблем. Предлаганите продукти с фруктоза на пазара я съдържат в голямо количество, а асортиментът им е богат.
 
За да установи вредата на естествения подсладител върху телесната маса, изследователският екип сканира мозъчната активност на 20 доброволци, преди и след консумацията на храни с фруктоза.
 
Резултатите показват, че тя намалява притока на кръв в мозъчния участък, контролиращ апетита, което респективно увеличава желанието за хранене и дава усещане за липса на ситост.
 
Резултатите от проучването са публикувани в Journal of the American Medical Association.
 
Фруктозата се извлича главно от захарна тръстика, цвекло и царевица. Благодарение на наситения сладък и по-продължителен вкус се използва като добавка в газирани напитки, сосове, десерти и др.
 
Често прилаган е т. нар. високо-фруктозен сироп от царевица, от торти и бисквити до сладолед и зърнени храни. Използва се и в замразени продукти, тъй като намалява кристализацията.
 
Специалисти съветват да се избягва консумацията на преработени и рафинирани храни и напитки, съдържащи фруктоза и глюкоза и да се набляга на храни с естествено съдържание на захари, като сладките плодове, зеленчуци и пчелен мед.
 
Така се намалява рискът от натрупването на излишни килограми като същевременно се задоволява нуждата от сладко, допълват те.
 
Консумацията на фруктоза е свързана с риск от рак, сърдечносъдови заболявания, хипертония, увреждане на бъбреците и дори деменция, са изводи от по-старо проучване.
 
Според изследователите конкретно високото съдържание на фруктоза в плодови сокове увеличава риска от ректален рак.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари