Създадоха тумор унищожаващи клетки

Клетките ще могат да бъдат инжектирани
Обновена: 8 яну 2013 17:08 | 8 яну 2013 17:08,
10
Създадоха тумор унищожаващи клетки
източник: Reuters

Японски учени обявиха, че са създали първите тумор унищожаващи клетки, които могат да бъдат директно инжектирани на пациенти.

Изследователите са създали тумор специфични Т-клетки убийци, за които се предполага, че след инжектиране в тялото в големи количества ще подсилят имунната система и ще й помогнат да елиминира туморите. Само по себе си това е сериозен научен пробив.
 
За създаването им, учените „препрограмират“ специализираните Т-лимфоцити в по-малко специализирани - плурипотентни стволови клетки. От последните те получават Т-лимфоцити, специализирани в елиминирането на определен вид тумори.
 
Това не е първият подобен експеримент. Успехът на този опит обаче, се състои в създаването на продължително живеещи клетки, което досега бе невъзможно и възпрепятстваше практическото приложение на този вид лечение.
 
Пробивът е постигнат след внимателно проучване на молекулните механизми и сигнали, чрез които плурипотентните стволови клетки се диференцират в специализирани Т-лимфоцити и изучаване на механизмите, чрез които това може да бъде контролирано и дори обръщано. Регресията на Т-лимфоцити до стволови клетки не се случва във възрастния организъм.
 
Следващата стъпка е да се провери в in vitro условия дали тези клетки наистина унищожават туморните без да поразяват нормалните на организма. Според изследователите, ако това наистина бъде потвърдено, до прилагането им на раково болни в клинични условия може да се достигне в сравнително кратки срокове.
 
Проучването е публикувано в сп. Cell Stem Cell. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коментиралите в началото имате IQ 70 сигурно...
4
1
 
4
 
! Отговори
nypko преди 11 години
Първите,май нещо не сме чели статията, а?
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми чи това всеки тумор го прави - унищожава клетки.
2
2
 
8
 
! Отговори
ined преди 11 години
Т-Клетки -> Т-Вирус -> Umbrella Corp.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак безобразия в заглавието!"...тумор унищожаващИ ???клетки."