Някои факти за лекарствата при грип, използвани при деца

Лекуват ли обичайните лекарства...
11 яну 2013 22:05, Пенка Бегова
4
Някои факти за лекарствата при грип, използвани при деца
Снимка: Reuters

Знаем, че антибиотиците колкото помагат, толкова и вредят на здравето и че към тях следва да се прибягва, когато действително здравословното състояние на детето го налага. Какво е мнението на специалистите обаче към лекарствата, които ни изглеждат безобидни и често използваме при постоянните боледувания на детето през студеното полугодие. Дали приемът на сиропа за кашлица и температуропонижаващите трябва да се следи...

 
Антибиотиците не са средство, което да повлиява вирусно заболяване. Те са насочени да унищожават различни бактерии. В този смисъл използването им при грип е безсмислено, дори повече. Честата им употреба повишава риска от предразположеност към инфекции с резистентни на тях бактерии.
 
Медикаментите, които се отпускат обикновено без рецепта и с които лекуваме децата си при грип и простудни заболявания, не действат срещу причината за заболяването, не спират болестта и не допринасят за по-скорошното оздравяване. Те повлияват симптомите им и ги използваме именно за тяхното контролиране.
 
При грип се използват парацетамол или ибупрофен. Дават се при повишена температура, възпалено гърло, главоболие, друга болка.
 
По принцип лекарствените средства при кашлица и простудни заболявания не са препоръчителни за деца под 2-годишна възраст и е желателно да се внимава с даването им дори на по-големи деца. Естествено, да се приемат от детето срещу висока температура, болка, заболяване, е единственият вариант. Тук предупреждението има насоката - избягване на практиката да се предлагат на детето без основателна причина и на прекаленото им използване. Като всички медикаменти и те имат потенциални странични ефекти, включително и ускорен сърдечен ритъм и конвулсии. Не бива да се забравя и че леко повишената температура, всъщност е показател за това, че организмът се бори с инфекцията, тя не е непременно показател за необходимост от лечение.
 

4
Още от
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
коко преди 4 години
Не пишете простотии ,за за продавате "хомеопатичните" лекарства на шмекери-производители.Те НЕ ЛЕКУВАТ.Ако разчитате на нишесте и боя в шарени опаковки за много пари може да получите усложнения.

Елегантна визия в черно (галерия)
Елегантна визия в черно (галерия)

Елегантна визия в черно (галерия)

Йордан Йовчев е новото рекламно лице на REFAN
Йордан Йовчев е новото рекламно лице на REFAN

Йордан Йовчев е новото рекламно лице на REFAN