Киселият трън помага при диария

Може да се ползва като тинктура или сух екстракт
14 яну 2013 12:28,
3
Киселият трън помага при диария
Снимка: Reuters

Лечебните свойства на киселия трън за познати от над 2500 години. В народната медицина терапевтично приложение намират кората от корените и стеблата и плодовете.

От фармакологична гледна точка най-интересната съставка на билката е изохинолинов алкалоид - берберин. In vitro изследвания са показали, че той има антибактериални и имуностимулиращи свойства.
 
Киселият трън се използва за лечение на възпалителни заболявания на пикочните и дихателните пътища, стомашно-чревния тракт, както и кожни и вагинални кандидози. Антибактериалните му свойства го правят ефективен и при инфекиозни диарии, особено диария на пътника. Билката е забележителна с това, че е по-ефективна от самостоятелно антибактериално лечение, защото съдържа и адстрингентни вещества. Така тя лекува инфекцията и едновременно с това спира дискомфорта.
 
Съществуват и анекдотични съобщения за подобряване на състоянието при псориазис, макар че засега е твърде рано да се говори за сигурен терапевтичен ефект. Необходими са още изследвания в тази насока.
 
Водни екстракти от билката също така са показали полезни ефекти върху сърдечносъдовата и нервната система.
 
Прилагането й при възрастни може да става по една от следните примерни схеми:
Чай: 2 – 4 грама изсушени корени или 1 – 2 чаени лъжици изсушени плодове приготвени със 150 мл вряща вода. Пие се до три пъти на ден.
 
Тинктура: 30 – 60 капки, 1 – 3 пъти на ден.
Сух екстракт: 250 – 500 милиграма, до 3 пъти на ден.
 
Приемането на билката не бива да продължава повече от 7 дни без лекарска консултация.
 
Счита се, че прилагането й в такива дози е клинично безопасно. Докладвани са случаи на кървене от носа и повръщане само при приемане на много големи количества.
 
Берберинът и, следователно цялата билка, са противопоказани при малки деца, бременни и кърмачки. Не са напълно изяснени взаимодействията на берберина с различните групи лекарствени вещества, така че е препоръчително киселият трън да не се приема с: антибиотици, антикоагуланти, антихистамини, антихипертензивни, антидиабетни лекарства, диуретици и целекоксиб.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Диарик преди 11 години
Тоз трън у гъзо ли се боде че да помогне?
1
0
 
0
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
POMAGA I PRI PODAGRA. GARANCIQ.USPEH