Какви са тънкостите при избора на четка за зъби?

Днес се използват два основни вида четки за зъби – електрически и ръчни
Обновена: 18 яну 2013 13:29 | 18 яну 2013 13:28,
0
Какви са тънкостите при избора на четка за зъби?
Снимка: Reuters

Навярно повечето от нас рядко се замислят за четката си за зъби – от какво е направена, как трябва да се използва, каква изобщо е подходящата четка за нас и т.н. Незаслужено отношение към четката, а тя е едно от най-древните и същевременно най-практичните човешки изобретения.

Археологически разкопки показват, че примитивни предтечи на четката за зъби са били използвани преди повече от 5000 години. Тогава хората премахвали остатъците от храна по зъбите си с помощта на меко парче дърво, най-често клон, раздъвкан или счукан в единия край. Така дървесината се разделяла на власинки, които били използвани за почистване на зъбите. Дизайнът значително се подобрява преди около 150 години, когато са създадени първите същински четки за зъби, състоящи се от дървена дръжка, към която са прикрепени власинки от диви прасета. Четката за зъби придобива съвременния си вид през 1938 г., когато дървесината и козината са заменени от синтетични полимери – добре познатата пластмасата – символ на модерното и съвременното.
 
И така, какви са тънкостите при избора на четка за зъби?
 
Днес се използват два основни вида четки за зъби – електрически и ръчни. Те се предлагат с различно големи накрайници и с различни по твърдост влакна. Независимо от вида на четката накрайникът трябва да достига всички зъби, като осигурява пълно отстраняване на остатъците от храна по зъбите. Според повечето зъболекари електрическите четки са по-ефективни по този показател.
 
Влакната трябва да са достатъчно твърди, за да осигурят ефективно почистване, без да нараняват нежната венечна тъкан. При определени групи пациенти – тези с гингивит, пародонтоза и др., се налага използването на специални четки за зъби, които щадят възпалените венци, без да причиняват допълнително дразнене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари