Хидротерапията помагат при артроза

Трябва да е в комбинация с тай чи
Обновена: 21 яну 2013 15:43 | 21 яну 2013 07:49,
0
Хидротерапията помагат при артроза
Снимка: Reuters

В търсене на обективни доказателства за ползите от алтернативната медицина група изследователи провежда контролирано клинично проучване, оценяващо ефиксността на хидротерапия и тай чи при 152 трудноподвижни доброволци с хрочнични артрозни оплаквания в тазобедрената или колянната става. 

Участниците са разделени на случаен принцип в три групи – 55 от тях преминават 12-седмичен, лечебен хидротерапевтичен курс, 56 упражняват тай чи и 41 съставляват контролната група. На всеки от доброволците е направена оценка на физическата функция и усещането за болка преди проучването, както и 12 и 24 седмици след началото му. 

По време на първото посттерапевтично контролно изследване участниците от първите две групи показват подобрена подвижност и намалена болезненост. На втората контролна проверка изследователите констатират по-добри усреднени показатели в групата, преминала хидротерапевтичния курс. Според изследователите обаче  е възможно това да се дължи на по-стриктното придържане към терапията и по-редовното посещаване на занятията от страна на участниците в първата група. 

В контролната група изследователите не констатират никакви съществени промени. 

Те заключават, че хидротерапията и тай чи са ефективни и безопасни помощни средства за подобряване на състоянието на трудно подвижни пациенти с артроза в колянната или тазобедрената става. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари