Пот без мирис - възможно ли е?

Да, за някои жени
Обновена: 22 яну 2013 12:00 | 22 яну 2013 12:00,
6
Пот без мирис - възможно ли е?
Снимка: Reuters

За малка част от жените използването на дезодоранти против изпотяване е напълно безсмислено. Те са облагодетелствани потта им да няма неприятен мирис, причина за което е носителството на особена генна вариация, срещаща се в много редки случаи, се пише в сп.Journal of Investigative Dermatology.

Английски учени проследяват 6495 жени и установяват, че 117 от тях носят вариация на гена ABCC11. Въпреки това 78% от късметлийките все още използват дезодоранти или друг вид козметика против изпотяване. 

Учените се опитват да разработят козметични продукти на основа на гена ABCC11, който ще неутрализира неприятната миризма, без обаче да я замества с друга, както се получава при използването на дезодоранти.

Това от своя страна ще намали закупуването на продукти, които могат да имат отрицателно действие не само към околната среда, но и към здравето, обясняват специалисти. 

Козметичната индустрия включва все по-силни химикали в дезодориращите продукти, като се започне от алкохол и триклозан до по-сериозните циркониеви соли, за прилагането на които има данни, че вредят на белите дробове. 

В съвременните дезодоранти една от ключовите съставки са антиперспирантите, които са насочени основно към възпрепятстване на изпотяването. Повечето антиперспиранти съдържат елементи, които влизат в реакция с протеинови молекули на потта и образуват гелообразна субстанция. 

Ефективността на дезодорантите зависи от големината на тези молекули. Работят по-малките, които навлизат в порите на кожата. В тях те по-ефективно блокират дейността на пората и предотвратят отделянето на секрет от нея. 

Най-използваните антиперспиранти са алуминиев хлорохидрат и алуминиев цикониев хлорохидрат. Тяхната употреба обаче е свързана с възпаление на кожата. Ето защо някои изпитват непоносимост към дезодорантите или в последствие усещат дразнене, което по-късно може да доведе до възпалителен процес.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kakvo pravi snimkata na Thomas Gotchalk tuk?
5
0
 
1
 
! Отговори
Мая преди 11 години
Да се блокира потенето е вредно за организма. Все едно да си запушиш радиатора на колата .
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе П..ка и *** ...колкото и да ги миеш ..все миришат !
3
0
 
1
 
! Отговори
До 2 преди 11 години
Не, не си прав. Потта има вкус и мирис. И двете са следствие от съдържащите се в потта вещества. Развитието на бактерии е въпрос на лична хигиена.
2
1
 
0
 
! Отговори
Хм преди 11 години
Доколкото съм учил - потта не мирише!! Миришат бактериите, които се размножават от топлото и мокрото, където човек се е изпотил. А тези "учени" явно са от оная здравна клика, дето гушнаха няколко милиарда от ваксините за свинския грип...
1
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 11 години
Ami samata pot ne mirishe. mirizmata idva s razvivvaneto na daktetirii i togava kogato individa nese kape