Ягодите и боровинките пазят от инфаркт

Тези плодове предпазват сърцето
28 яну 2013 08:28,
3
Ягодите и боровинките пазят от инфаркт
Източник: Reuters

Консумацията на боровинки и ягоди може да намали риска от инфаркт при жените.

Според специалисти консумацията на двата плода три или повече пъти седмично може да сведе риска от сърдечносъдов проблем с 1/3.
 
Боровинките и ягодите съдържат относително големи количества растителни съединения, т.нар. диетични флавоноиди. Те се срещат и в тъмния шоколад, гроздето, червеното вино, къпините и патладжаните.
 
Диетичните флавоноиди могат да предпазват сърцето от различни здравословни проблеми, разширявайки кръвоносните съдове, което намалява натрупването на плака и респективно запушването на коронарните артерии.
 
Изследователи са установили, че жените, консумиращи редовно и в големи количества боровинки и ягоди, са с 32% по-нисък риск от сърдечен удар в сравнение с консумиращите плодовете веднъж месечно без значение дали хранителният им режим е здравословен.
 
Според ръководителя на изследването проф. Ерик Рим боровинките и ягодите могат лесно да бъдат добавени в ежеседмичното меню и да са добро решение за превенция не само на сърдечносъдови заболявания, но и на други здравословни проблеми.
 
В проучването взимат участие 93 600 жени на възраст между 25 - 42 години.
 
Изследователите сочат, че консумацията в по-ранна възраст може да е още по-благоприятна за намаляване риска от инфаркт в по-късен етап от живота.
 
В проучването не се взимат под внимание фактори като високо кръвно налягане, фамилна анамнеза за инфаркт, телесна маса, употреба на алкохол, кафе, тютюнопушене.
 
Резултатите от проучването са публикувани в сп. Circulation.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
blogzdrave преди 11 години
Червената боровинка е растителен източник на особено важните за метаболизма Omega-3 мастни киселини. Тя е изключително богата на полифеноли и е силен антиоксидант. Това я прави едно от най-добрите природни средства за борба със сърдечните заболявания.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
prostoti....