Кофеин – да се избягва при мигрена

Внимавайе с кафето и при сърдечни заболявания
7 фев 2013 12:20,
1
Кофеин – да се избягва при мигрена
Снимка: Reuters

За повечето от нас сутрешното кафе носи приятното усещане за бодрост и острота на ума. За някои, обаче, само една чашка е достатъчна да предизвика опасно сърцебиене. Тези хора са толкова чувствителни към кофеин, че дори „безкофеиновото“ кафе предизвиква силна реакция у тях.

Много хора смятат, че безкофеиновото кафе не съдържа никакъв кофеин, но се заблуждават. Истината е, че безкофеиновото кафе съдържа 1 – 2% от кофеина в обикновеното кафе. За хората с повишена чувствителност към кофеин шоколадът и какаото също не са тривиални храни. При тях кофеинът не предизвиква само възбуда и напрегнатост, а отключва атриална фибрилация – медицинско състояние, характеризиращо се с нaрушаване на сърдечния ритъм. Атриалната фибрилация съвсем не е тривиално смущение – тя нарушава електрическата активност на сърцето, което увеличава риска от инфаркт пет пъти, а риска от сърдечно заболяване – три пъти.

Кардиолози и лични лекари изтъкват, че навременната диагностика и лечение са от изключителна важност за предотвратяване на усложненията. Въпреки това, практиката показва, че между появата на първите симптоми на атриална фибрилация и поставянето на диагнозата минават 2 – 3 години. През това време, повечето лекари отдават оплакванията – периодично сърцебиене и прилошаване, на стрес и преумора. Много пациенти забелязват, че оплакванията се появяват с приема на определени напитки и храни – кафе, черен или зелен чай, какао, шоколад и др. Така те неволно се излагат на риска от инфаркт. Счита се, че половината от пациентите с атриална фибрилация получават едно или друго оплакване след прием на кофеин.

Продължението на материала може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
ЛИЧНО преди 11 години
Аз получавам сърцебиене ако пия кафе сутрин на гладно. Или със залуската.Ако го пия по обяд или слде обяд - няма проблем, дори ми е много гот.Пробвайте ако имате подобен проблем!