Магарешкият бодил помага при кашлица

Билката е широко прилагана в европейската традиционна медицина
11 фев 2013 07:28,
1
Магарешкият бодил помага при кашлица
Снимка: Reuters

Магарешкият бодил – растение, произхождащо от Европа, е широко използван в традиционната медицина, която му приписва различни лечебни свойства.

В билкознанието, магарешкият бодил е преди всичко разглеждан като отлично средство за очистване на кръвта от несвойствени и вредни субстанции, като диуретик и потогон (усилва отделянето на пот). Диуретичните и потогонните му свойства го правят особено полезен за хората с бъбречни заболявания. Мекото слабително и умереното детоксикиращо действие на растението могат успешно да бъдат прилагани при флатуленция.

Високото съдържание на сложни полизахариди и слузни вещества придават на отварата от корени на магарешки бодил отлични противокашлични свойства. Покривайки лигавицата на носоглътката, слузните вещества образуват върху нея тънък, но устойчив филм, който я предпазва от дразнещото въздействие на студения въздух, прахта и други иританти от външната среда. Дразнещата кашлица при фарингит или тонзилит може да бъде успокоена с чай или отвара от магарешки бодил. Прилагането му при настинки е препоръчително и поради потогонното му действие.

Маслото, извлечено от корените му, се прилага върху скалпа при пърхот и косопад. То придава на косата здравина и възвръща блясъка й. Химични изследвания показват, че маслото е богато на фитостероли и мастни киселини, които усилват растежа на косата.

Екстрактът от корени на магарешки бодил е показал и известни антибактериални и жлъчкогонни свойства.

Той е противопоказан и при страдащите от дехидратация поради диуретичните му свойства, които могат да я засилят. Документирани са случаи на алергични реакции към магарешки бодил. Преди приемането му е добре да се потърси съвет от специалист за потенциални взаимодействия с лекарства, храни и други билки.

Още интересни факти за билките може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kato gledam toq kak go pie maim i pomaga da ti stava patkata ... :)))