Консумацията на прясно мляко и сладко увеличава риска от акне

Тези продукти изострят хормоналния дисбаланс
Обновена: 23 фев 2013 15:50 | 23 фев 2013 15:48,
7
Консумацията на прясно мляко и сладко увеличава риска от акне
Снимка: Reuters

Консумацията на мляко и сладкиши увеличава риска от поява на акне.

До този извод стигат изследователи събирали научна информация по въпроса в продължение на 50 години. След като анализират данните, те установяват, че консумирането на прясно мляко и на хранителни продукти с висок гликемичен индекс повишава риска от акне или влошава състоянието му.

Състоянието засяга както тийнейджъри, така и хора след 20-годишна възраст. Най-често се характеризира с появата на черни точки и гнойни пъпки по лицето, шията, гърдите и гърба.

Акнето е заболяване, което често настъпва при склонна към омазняване кожа, резултат от повишена секреция на мастните жлези.

Смята се, че производството на излишния себум е причинено от хормонален дисбаланс, което обяснява защо около 80% от тийнейджърите имат проблеми с кожата, обясняват специалисти.

От край време учени се опитват да докажат връзката на определени храни с появата на акне. Сега най-новите данни показват пряката и реална връзка на тези предположения. Специалисти са на мнение, че консумацията на храни с висок гликемичен индекс и такива, които се абсорбират бързо в кръвния поток оказват пряк ефект върху акнето и по-точно върху хормоналния дисбаланс.

Сладките храни и прясното мляко предизвикват рязък скок в нивата на хормоните, включително и на инсулина, което насърчава производството на себум.

Консумацията на обезмаслено мляко увеличава с 44% вероятността за образуване на пъпки, сочи проучване. Според учени преработката на млякото увеличава нивата на хормоните в него.

В едно австралийско проучване проведено 2007 г. се установява значително подобрение на кожата при доброволците, страдащи от акне, които спазват строго определена диета, която не включва сладки храни и прясно мляко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
36
 
! Отговори
Глад! преди 11 години
Еми то т'ва да не ядем , онова да не ядем.. а какво трябва да ядем ?!? Или да си стоим гладни , ние нали сме си свикнали.....
4
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз не пия мляко никога,нещо не ми е навик. Пък и да пиех то в нашето като ме ли има много истинско мляко...
3
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако прекалиш с млякото после си пийнеш една биричка и едно кафенце ,може да стане голямо ак***ане.
2
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българинът е застрахован сре6ту подобни капризи , като си плати тока за пове4е Нема кинти !
1
9
 
51
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ПОДГОТВЯТ НИ ЗА ПОКАЧВАНЕТО НА ЦЕНИТЕ НА ШОКОЛАДА И МЛЯКОТО....