За минимално инвазивната стоматология

Целта й е да запази здравето на зъбните структури
1 мар 2013 15:58,
3
За минимално инвазивната стоматология
Снимка: Reuters

 Целта на минимално инвазивната стоматология или микростоматологията е да запази здравето на зъбните структури, оказвайки възможно най-малко вмешателство в естествените стоматологични процеси. Тя се фокусира върху профилактиката, реминерализацията и минимизирането на работата на стоматолога. Използвайки най-новите научни и технически постижения, микростоматологията значително повиши ефективността на традиционното изпилване на зъбите, при което стана възможно отстраняването на кариозната тъкан без почти никакво засягане на здравата костна. Освен това, чрез използване на съвременни материали, днешната стоматология позволява изготвянето на по-здрави, по-качествени и по-устойчиви структури (коронки, мостове и т.н.), което намалява общия брой на извършваните стоматологични манипулации.

Първата стъпка в микростоматологията е оценяване на риска от поява на кариес. Това е комплексен и мултифакторен процес, в който зъболекарят трябва да обърне особено внимание на оралната микрофлора, количеството и качеството на слюнката, и хранителните навици и привички на пациента. Ако прецени за уместно, специалистът може да препоръча ежедневно прилагане на вода за уста, намаляване на приема на захари и подобряване на оралната хигиена.

Ако това не даде желания резултат, може да се пристъпи към една от следните техники:

Реминерализация

Реминерализация се нарича процесът на възстановяване на минералното съдържание на дентина и емайла. На практика, реминерализацията се осъществява спонтанно. Стоматологичната интервенция има за цел единствено да осигури превес на процесите на реминерализация над тези на деминерализация (загуба на минерали от зъбните тъкани). Това се осъществява с помощта на уред, който унищожава с озон кариесобразуващите бактерии и позволява на реминерализацията да възстанови „щетите“, които са били нанесени на зъбната тъкан. Процедурата е ефективна само на ранен етап от формирането на кариеса.

Продължението на материала може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 2 - Тази новина от Япония е от преди повече от 10 години. Направени бяха успешни опити с животни.Моето мнение - много трудно ще се даде път на това, в момента зъболекарския бизнес е изключително доходоносен, една протеза е повече от $4000.
2
0
 
1
 
! Отговори
от Япония преди 11 години
Японските учени са разработили метод за израстване на нов зъб на мястото на изваден стар болен зъб чрез имплантиране на подходящи стволови клетки в челюстта. Засега това са само лабораторни опити върху животни, но до 5-8 години това ще може да се прилага и върху хора.
1
0
 
2
 
! Отговори
The Dentist преди 11 години
Ваденето на зъб е като вадене на зъб!Холивудска усмивка? Всичко се подравнява :)Вадете, всички да вадят :)))Аз съм враг на инфекциите и микробите :)))