Видеоигрите помагат при дислексия!?

Показват италиански лекари
9 мар 2013 12:00,
0
 Видеоигрите помагат при дислексия!?
Източник: Reuters

Екшън видеоигрите могат да подобрят четенето на хора с дислексия, обявиха италиански изследователи. 

В рамките на малко проучване, публикувано в Current Biology, те разделят 10 души с дислексия в две групи. Едната група изиграва 9 сесии от екшън видеоигри, докато другата играе на игри от други жанрове. Изследователите подчертават, че нямат никаква връзка или интерес с дистрибуцията или пласмента, на която и да е видеоигра.
 
Изследователите измерват интелигентността, скоростта на четене и фонологическите способности преди и след изследването. Участниците са разпределени така, че показателите им да са почти еднакви в двете групи в началото на проучването.
 
След приключване на сесиите, участниците, играли на екшън видеоигри, демонстрират значително по-добри резултати, измерени по няколко различни критерия: бързина на четене и брой допуснати грешки; разпознаване на псевдо думи, съставени от произволни букви; време за реагиране. Тази група демонстрира и по-високи нива на внимание, измерени чрез разсейване на доброволците, докато те изпълняват различни аудио или визуални задачи.
 
Според Симоне Гори, изследовател в Университета в Падуа и съавтор на проучването, връзката между подобрението в четенето и повишеното внимание е много силна – подобрената способност на участниците да се концентрират се отразява и на способността им да четат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: дислексиявидеоигри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари