Солта води до автоимунни заболявания

Това сочат нови експериментални данни
11 мар 2013 08:41,
1
Солта води до автоимунни заболявания
Източник: Reuters

Три проучвания, публикувани в едно от най-влиятелните научни списания – Nature, показват, че количеството на приеманата с храната сол може да влияе на имунологичното равновесие в организма и да участва в появата на автоимунни заболявания, когато е прекалено високо.

 
В трите проучвания изследователите съсредоточават вниманието си върху група имунни клетки, наречени Т-клетки, тъй като те участват активно в унищожаването на патогенните микроорганизми и протичането на автоимунните заболявания. Учените са особено силно заинтересовани от това как се развиват Т-клетките.
 
В хода на работата специфичен тип имунни клетки, наречени ТН17, привлича вниманието на изследователите. Учените установяват, че в in vitro условия, тези клетки участват в пораждането на редица автоимунни заболявания – множествена склероза, псориазис, ревматоиден артрит и анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев), ако солевото съдържание на междуклетъчното вещество бъде повишено.
 
Въпреки че резултатите са получени в in vitro експерименти, а не в клинично проучване, учените не изключват вероятността повишеният прием на сол в действителност да се окаже сериозен рисков фактор. Те препоръчват придържане към традиционно приетите норми за ежедневен прием на сол с храната, като дори съветват да се задържаме много под максимално допустимите количества.
 
Все пак учените изтъкват, че настоящите резултати са само експериментални и, че е напълно възможно в организма да играят роля много други фактори, които да модифицират ефектите на солта върху имунната система в една или друга посока. Авторите подчертават, че във всички случаи, приемът на по-големи количества сол не е пряко отговорен за възникването на автоимунни заболявания. По-скоро, ако резултатите от проучванията наистина се окажат клинично значими, той е спомагателен фактор, който се съчетава с редица други такива, за да се достигне в крайна сметка до автоимунно заболяване. Ако това се окаже вярно обаче, би било добре сериозно да се замислим върху вредната страна на хранителните си навици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Мохабитчия преди 11 години
Тогава спирам да си ближа п.....а за сол