Как да се храним при диабет

Кои са опасните митове?
3 апр 2013 14:51,
0
Как да се храним при диабет
Снимка: Reuters

 Макар че различните специалисти изказват различни мнения по отношение на подробностите при храненето при диабет, има широк консенсус по отношение на същината на въпроса – калориите трябва да бъдат ограничени, простите захари трябва да бъдат силно ограничени, приемът на въглехидрати трябва да бъде строго проследяван и да бъде осъществяван основно под формата на т.нар. комплексни въглехидрати.

 Простите въглехидрати, наричани още прости захари, са въглехидрати с ниско молекулно тегло. Ниското молекулно тегло е отчасти отговорно за сладкия им вкус. Това са добре познатата захароза (бялата кристална захар), фруктозата (плодовата захар) и глюкозата (кръвната захар). Просто казано, една молекула захароза се състои от една молекула глюкоза и една молекула фруктоза. Организмът може да превръща глюкозата във фруктоза и обратно.
 
Какво става, когато приемаме захароза – бяла захар. В храносмилателния тракт, захарозата се разцепва до основните си градивни блокове – глюкоза и фруктоза. Те преминават от червата в кръвта и ако премерим кръвната си захар (глюкозата), ще установим съответното повишение. Трябва, обаче, да обърнем подобаващо внимание и на фруктозата. Въпреки че е проста захар, тя не е глюкоза (кръвна захар), но тя може да се превръща в нея. Глюкозата и фруктозата са изомери помежду си... Важното е, че организмът може да превръща фруктозата в глюкоза. Това означава, че когато приемаме прекалено много фруктоза, излишъкът от нея (по-точно, част от него) се превръща в глюкоза и по този начин също допринася за покачване на кръвната захар. Много диабетици подценяват фруктозата. Макар че наистина подробностите около значението й за болестта са ненапълно изяснения и препоръките на специалистите се различават в много отношения, трябва да се знае, че тя е вид захар, с която не бива да се прекалява.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: диабетхраненеглюкоза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари