Предиабет - какво е това?

Какво е точното определение за състоянието?
Обновена: 9 апр 2013 14:15 | 9 апр 2013 14:14,
0
Предиабет - какво е това?
Източник: Reuters

Предиабетът е състояние, при което е налице трайно повишение на кръвната захар, но недостатъчно, за да бъде определено като диабет, поради което то се разглежда като преходно между нормалното метаболитно равновесие и диабета. Съществуват две основни предиабетни състояния – нарушен глюкозен толеранс и нарушена глюкоза на гладно. Как точно става диагностицирането?

Нивата на кръвната захар се измерват сутрин, преди нахранване, след като предишната вечер е била приета лека вечеря, не по-късно от 20:00 часа. Според Световната здравна организация, диагностичен критерий за диабет е откриването на нива на кръвната захар над 7 mmol/l (милимола на литър).
 
Това, обаче, само по себе си не е достатъчно, за да бъде поставена диагноза диабет. За да бъде тя потвърдена, е необходимо на следващия ден да бъде проведен т.нар. тест за глюкозно натоварване. При него сутрин на гладно пациентът изпива разтвор от 100 грама глюкоза, като в продължение на два часа на определен интервал се измерват нивата на кръвната захар. Според критериите на Световната здравна организация диагнозата диабет е окончателна, ако кръвната захар на втория час е над 11,1 mmol/l.
 
За нормални се приемат стойности на кръвната захар на гладно по-ниски от 6,1 mmol/l и 7,8 mmol/l два часа след глюкозно натоварване.
 
С понятието нарушена глюкоза на гладно се означава състояние, при което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните, но по-ниски от критерия за диабет. Още на този най-ранен етап от зараждането на диабет тип II е налице инсулинова резистентност и повишен риск от преждевременна смърт, макар че в по-малка степен, отколкото при нарушения глюкозен толеранс.
 
Според диагностичните критерии на Световната здравна организация, за нарушена глюкоза на гладно се говори при нива на кръвна захар от 6,1 до 6,9 mmol/l, измерени сутрин преди закуска и нива под 7,8 mmol/l, два часа след глюкозно натоварване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари