Ароматът на розмарин подобрява паметта

Той се използва и в билковата медицина
11 апр 2013 11:41,
1
Ароматът на розмарин подобрява паметта
Снимка: Reuters

Ароматът на розмарин може да стимулира и увеличи капацитета на паметта с 75%. Изследователи от Northumbria University, Newcastle установяват, че етеричното масло на розмарина помага да се опресни паметта и да се припомнят събития и действия.

 В проучването участие взимат 66 души. Те са разделени на две групи. Първата се въвежда в стая ароматизирана на розмарин, а другата е контролна. След това на доброволците са поставени различни задачи за определяне нивото на паметта им.
 
Изследователите взимат кръвни проби от доброволците след края на проучването и установяват, че първата група има високи концентрации на съединението 1,8-цинеол, компонент на розмарина. Доказано е, че 1,8-цинеол стимулира биохимичните системи, отговорни за паметта.
 
Резултатите показват, че участниците, вдишвали аромата на розмарин, се справят много по-добре с поставените им задачи.
 
Според експерти ароматът на розмарин може да е полезен за припомнянето на важни действия като взимането на лекарства в определено време, както и запаметяването на учебен материал. Етеричното масло от розмарин увеличава бдителността и подобрява дългосрочната памет.
 
Свойството на розмарина да засилва паметта е възпято и в сонетите на Шекспир. Офелия подарява на Хамлет розмарин с обяснението, че той ще запази спомена за любовта им.
 
Розмаринът е използван и в съвременната фитотерапия като болкоуспокояващо при мигрена и проблеми с храносмилането.
 
Розмаринът е растение, разпространено в средиземноморските страни. Вечнозелен храст, който може да достигне височина до метър. Листенцата му имат сиво-зеленикав цвят и приличат на тези на хвойната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
9
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ОПРАВДАНИЕ.....НЕ СЪМ ТЕ ЗАПОМНИЛ...ЗАЩОТО НЕ СИ МИ ПОДАРЯВАЛ РОЗМАРИН....