Мастит - не спирайте да кърмите!

То спомага излекуването
18 апр 2013 16:38,
5
Мастит - не спирайте да кърмите!
Източник: Reuters

Маститът представлява възпалителна инфекция на гръдната тъкан, протичаща с болезненост, подуване, зачервяване и затопляне на засегнатата гърда. Маститът най-често засяга кърмещите жени (лактационен мастит), макар че е възможно да настъпи и извън периода на кърмене.

В повечето случаи лактационният мастит настъпва до три месеца след раждането. Най-често засяга едната гърда. В някои случаи маститът води до преждевременно отбиване на кърмачето. Също така, общата отпадналост и неразположение могат да затруднят грижите за детето. Лактационният мастит най-често възниква, когато млечният канал на едната гърда се запуши, при което в нея се задържа мляко, след което лесно възниква инфекция. Бактериите навлизат в гърдата през кожата или през отвърстието на млечния канал. Причинителите, най-често стрептококи, живеят по повърхността на кожата или произхождат от устата на кърмачето. Те не са опасни за него, срещат се по повърхността на кожата на всеки индивид. Патогенни са само когато попаднат в гръдната или други вътрешни тъкани.

Съществуват няколко рискови фактора, които подлежат на превенция.

Кърменето не бива да се извършва само от едно положение, защото така гърдата може да не се дренира напълно. Поради същата причина, не трябва да се носи стягащ сутиен. Ако детето завърши сукането на едната гърда и суче малко от другата или не суче от нея изобщо, следващия път започнете кърменето от нея. Позволете на кърмачето напълно да завърши храненето с едната гърда преди да премине към другата. Друг популярен вариант е след храненето на бебето остатъкът в гърдата да се извежда с помощта на помта или се изцежда. След 3-4 ден от раждането бебето се храни само от едната гърда на хранене, като те се редуват.

Особено внимание трябва да се обръща на целостта на кожата на гърдите и най-вече на ореолите – ако кърменето е много болезнено и детето наранява гърдата, майката може да носи специални протектори за гърди. Бебетата обичат да сучат дори когато не са гладни. Не давайте на бебето да използва гърдата ви като биберон. Времето, за което бебето може да се нахрани при активно сучене, е 20 минути. Безмислено е да го оставяте на гърдата за повече.

Естествено, налага се спазване на добра хигиена на гърдите - измиване всеки път преди кърмене. При нежна кожа, още в самото начало, може да се използват специални кремове за подхранване на кожата на зърната и ореолите. Има продукти, които не налагат измиване.

Не без значение е и почивката – кърмачката трябва да си отпочива между кърменията и от грижите за бебето и дома изобщо, за да се поддържа процесът на лактогенеза и кърменето спокойно като цяло. Въпреки че кърменето отстрани изглежда приятно, това е натоварващ процес за майката, който налага определена грижа за нейното физическо състояние. 

Още за мастита можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
3. Много си умен
3
1
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 11 години
Кърмете ги до осмия им рожден ден, иначе не ги обичате!
2
1
 
0
 
! Отговори
анонимна преди 11 години
този процес на инфекция не се ли отразява на кърмата, нали е на самата жлеза?
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как да кърмят, като кърмата на днешните жени е отровна, понеже са си натъпкали гърдите със силикон?!