Защо децата боледуват често, тръгвайки на ясла?

Въпрос на неизграден имунинитет, но и на някои други особености
18 апр 2013 10:33,
0
Защо децата боледуват често, тръгвайки на ясла?
Снимка: Reuters

Д-р Пламен Масларски е педиатър, детски ендокринолог, завършил висшето си медицинско образование през 1989 г. Има призната специалност по детски болести от 1994 г. и специалност по детска ендокринология от 2005 г. Преминал е през допълнителни квалификационни курсове и индивидуално обучение по ехография на коремните органи към УМБАЛ “Царица Йоанна” при доц. Григоров.

 Д-р Масларски, защо децата често боледуват, тръгвайки на ясла? 

Защото, първо, възрастта, в която става това събитие, е най-уязвимата. Детето обикновено тръгва на ясла между годинка и три години. Тогава вече не съществува пасивният имунитет, получен от майката преди раждането и с кърменето. Тепърва организмът му е започнал да изработва свой собствен имунитет, но той все още е незрял и неизграден.
 
Второ, в яслата децата попадат в среда, която е много по-враждебна, отколкото тази осигурявана им у дома. Отглеждат се в семейства с едно, две деца. Това определя ограничено излагане на неблагоприятни фактори...
 
Трето, в тази възраст се проявяват грешките при отглеждането – изнеженото дете, късно лягащото дете... Всичко това дава отражение върху здравния статус на детето.
 
Кои са най-честите здравословни проблеми, с които се сблъскват родителите на деца от 0 до 3 години?
 
По принцип, първо, това са проблемите с адаптацията и още неизградената представа на родителите за здраво/болно дете. В този период те трудно могат да преценят кое е патология и кое е норма. Понякога това е нелека задача и изисква опит и познания.
 
Втори по честота са острите заболявания – на храносмилателната, дихателната и, по-рядко, на отделителната система.
 
В този списък, за съжаление, се нареждат и проблеми като непоносимост и алергичните реакции към храни и други субстанции.
 
Трудно ли е днес да се открие педиатър и кое е най-важното, което трябва да знаят родителите при контакта си с него?
 
Смея да кажа, че в страната ни педиатрите са добре подготвени специалисти и съвестни хора. Те са добронамерени и действията им целят да помогнат на детето, за което имат необходимите познания и опит. Съветът ми е при грижите за детето родителите да се доверяват повече на педиатрите, вместо да черпят информация от други източници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: ясладецаболедуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари