Кои лекарства се получават от растения?

И какво лекуват?
22 апр 2013 20:16,
3
Кои лекарства се получават от растения?
Източник: Reuters

Броят на медицинските растения, субстанции и продукти е огромен – съставянето на изчерпателен списък едва ли е по възможностите дори и на най-опитните и знаещи фармакогности (науката за източниците на лекарствени вещества се нарича фармакогнозия). Тъй като огромната част от натуралните лекарствени вещества имат растителен произход, фармакогнозията има много допирни точки с ботаниката. Ето примери за някои лекарствени вещества, част от които са променили съвременната медицина.

1. Хинин

Хининът е алкалоид, извличан от кората на хининовото дърво, което произхожда от територията на днешно Перу. На езика на местните индианци думата quina означава кора. Хининът е използван за лечение на малария за пръв път през 1631 г. в Рим, където околните блата водят до избухването на чести и тежки епидемии. Няколко папи и кардинали умират от малария. Популярността му в Европа постепенно нараства и след като хининът спасява английския крал Чарлз II от малария, хининовата кора става най-скъпата стока, внасяна от Новия свят в Европа, задминавайки дори златото.

Хининът остава най-ефективното средство за лечение на малария до средата на ХХ век, когато са въведени по-евтини и ефективни алтернативи. Освен че е спасил милиони, хининът се изоплзва за овкусяване в хранително-вкусовата промишленост - горчивият вкус на тоника се дължи на него.

2. Колхицин

Колхицинът е токсичено вещество, извличано от растения от род Colchicus – най-вече есенния мразовец. Тъй като има свойството да спира деленето на клетките, първоначално е бил употребяван в биотехнологиите. По-съобразителни учени, обаче са се досетили, че свойствата му може да са полезни и при подагра.

Още по темата можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
4
 
! Отговори
имигрант преди 10 години
Ееее, само толкова ли са? Ми те са безброй! Ами беладона? Ами кока? Ами нивалин? Ами татул?Толкова са много ... все билки нали? А после ми говорят, че билките били полезни, докато лекарствата били вредни, понеже били химия. Дрън-дрън! В природата е бъкано от отровни билки, много по-отровни от някои лекарства.Така че нищо не е безопасно и не са ни виновни лекарствата а начина на тяхната употреба.