Линейките пристигат до пациента средно за 28 минути

Кадровият потенциал в спешната медицина е много добър, смятат специалисти
8 май 2013 14:23, Петя Славова
8
Линейките пристигат до пациента средно за 28 минути
Снимка: Булфото

Линейките пристигат до пациента средно за 28 минути. Това време се отнася за цялата страна, обясни в Националния пресклуб на БТА д-р Ивиан Бенишев.

Началникът на отдел "Спешна медицинска помощ" към Министерството на здравеопазването и Милена Григорова, ръководител на проекта "ПУЛСС - Практически увод в лечението на спешните състояния", представиха резултатите от обучението на лекари и медицински служители в центровете за спешна медицинска помощ и в спешните отделения на болниците.

Предвижда се общо по проекта, който се очаква да приключи до края на годината, да бъдат обучени 6500 кадри, посочи Григорова. Бенишев допълни, че стандартът за оказване на спешна помощ вече е готов.

Кадровият потенциал в сферата на спешната медицина в столицата и в страната е много добър, каза доц. Стоян Миланов, директор на болница "Пирогов", където се осъществява обучението по проекта ПУЛСС.

Според Миланов проблемите са свързани с липса на необходим инструментариум и различното оборудване на линейките в София и в останалите градове и поради тази причина знанията и уменията не могат да се прилагат по еднакъв начин във всички центрове и отделения по спешна помощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
още някой преди 10 години
Потресен съм от смъртта на дете .Искрени съболезнования към близките!Като е било толкова близко да болницата ,защо не е закарано там веднага?!Нямало ли е кола под ръка?Не е същото да спасяваш при полеви условия и в условията на лечебно заведение.Иначе в условията на града за предвижване на линейката й е необходимо време за предвижване.Обективен анализ на ситуацията трябва да се направи ,за дасе избегнат бъдещи трагични инциденти , а не да се търси на всяка цена вина.
6
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 10 години
продължавам си мисълтаЧе фелдшерите в Спешната помощ трябва да вършат мръсната работа на цялата ни медицина, а големите лекари се крият зад стените и само надцакват таксите си за прием.*** е, че утре същото ще се случи и на теб, и на някой лекар, и пак няма нищо да може да се направи, защото здравеопазването ни умря и на нас ни остана само да си баем! Толкова по причините!
5
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 10 години
Хайде, хайде, знаем и как линейките понякога неволно закъсняват с надеждата при пристигането на поредния сигнал от един и същ болен, че вече няма да имат каква помощ да оказват.*** еq откровениятq е, че болницата е на 10 минути, че има поликлиника със спешно, като разстоянието се взима за 5 минути пеша. Че ти се казва, че на детето са проведени ред сериозни изследвания и че очевидно някой пак е блял и не си е свършил работата като хората, за да пропусне евентуалното ти предположение. Че фел
4
0
 
0
 
! Отговори
откровен преди 10 години
Жалко за горкото дете.Но за съжаление по някога се случват и такива трагични инциденти. След пълната проверка се изясни причината .Все пак имало е прецедент .Пълния пакет от споменатите изследвания с ЯМР и Холтер ,не се правят рутинно.Вероятно е имало подлежаща причина.А е възможно и неволно натравяне на детето.Но израза "Бяла Мафия" е неприемлив.Кое е "мафиотското" в случая?!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До opНе педиатър, за КАКЪВТО и да е лекар ще се молите скоро. Дори в София няма лекари по линейките, какво ли е по другите градове направо не ми се мисли. Столица!?!?!?
2
1
 
1
 
! Отговори
op преди 10 години
Ами нека всички управлявали ни досега да си видят резултатите от реформите в здравеопазването, а и в други социални сфери. А вие гласувайте пак за тях, едни и същи, а децата ни ще умират от липса на адекватни грижи към тях. Относно линейката аз съм чакала за детето си точно от 11.30 и пристигнаха в 2 сутринта за 3 годишно дете, липса на педиатър бе проблема на разположение в цяла София. Изводите си ги правете сами.
1
1
 
3
 
! Отговори
... преди 10 години
Пълна лъжа!!!Но дори и да е така пак е по-вероятно да не те намерят жив...